Erişilebilirlik

İran'ın Nükleer Programı Ele Alınıyor


Amerika, Avrupa Birliği, Rusya ve Çinli yetkililer, Londra’da İran’ın nükleer programını görüşüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’nın katıldığı toplantıda, İran konusunda ortak görüş belirlenecek.

Batılı devletler, İran’la ilgili anlaşmazlığın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan Güvenlik Konseyine havale edilmesini istiyor. Bunun bir nedeni İran’a yaptırım uygulanmak istenmesi ancak Rusya ve Çin geçmişte buna karşı çıkmıştı.

İran geçen hafta, uluslararası toplumun itirazlarına rağmen uranyum zenginleştirme işlemine yeniden başladı.

Tahran hükümeti, nükleer enerji programının petrole bağımlılığı azaltmayı amaçladığını, atom bombası yapmakla ilgisi olmadığını savunuyor.

Bu arada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Saud el Faysal da İran’ın nükleer silah geliştirmesine karşı olduğunu bildirdi. El Faysal, aynı zamanda, İsrail’in nükleer silah edinmesinin engellenmemesini de eleştirdi.

Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşmede İran’ın nükleer programı üzerinde durulması bekleniyor.

Kongre Üyelerinden Yaptırım Çağrısı

Amerika’da bir grup Kongre üyesi, nükleer silah geliştirmeye çalıştığı gerekçesiyle İran’a uluslararası yaptırımlar uygulanmasını istiyor.

Her iki partiden milletvekili ve senatörler, petrol fiyatlarının artmasına yol açsa da İran’ın cezalandırılması gerektiği görüşünde.

Bu kongre üyelerine göre, nükleer silah geliştirmesini önlemek için İran’a karşı askeri müdahalede bulunmak mümkün.

Ahmedinejad Taviz Vermiyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, İran’ın nükleer programını sona erdirmesinin söz konusu olmadığını söyledi. İran, nükleer programından vazgeçmemesi durumunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sevkedilme ve çeşitli yaptırımlara maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Mahmut Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na göre tüm ülkelerin, barışçıl amaçlı nükleer teknolojiden yararlanma hakkına sahip olduğunu söyledi.

İran, iki yıl aradan sonra geçen hafta Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi’nin mühürlediği nükleer tesisleri yeniden faaliyete geçirdi. Avrupalı diplomatlar, bu hareketin, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin uzun süredir devam eden anlaşmazlığı sona erdirmek için harcanan çabaların sona erdiğinin bir işareti olduğunu söylüyor.

Hem Avrupa Birliği, hem de Amerika, şu aşamada yaptırımlar ya da askeri önlemler söz konusu olmasa da Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi’nin İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale etmesini istiyor.

İran Dışişleri Bakanı ise konunun Güvenlik Konseyi’ne sevkedilmesi durumunda yeni yürürlüğe giren bir yasa uyarınca Tahran Hükümeti’nin halen İran’da denetçileri bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’yle yaptığı işbirliğinin sona ereceğini söylüyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ise dün düzenlediği basın toplantısında Batılı ülkeleri, İran karşıtı propaganda yapmakla suçladı.

Ahmedinejad, konuyu açıkça tartışmaya hazır olduklarını, İran’ın uluslararası yasalara riayet ettiğini ve nükleer tesislerin denetçiler tarafından incelenmesine izin verdiğini söyledi.

Öte yandan Rusya, İran’ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlamasından duyduğu rahatsızlığı üstü kapalı bir biçimde hissettiriyor. İran’ın Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesini engellemeyeceğini bildiren Rusya buna karşılık konunun daha fazla abartılmaması gerektiğini düşünüyor. Mahmut Ahmedinejad, Moskova Hükümeti’nin Tahran’a karşı cephe alacağından korkup korkmadığı konusunda ise Rusya’nın İran’a olan ihtiyacının, İran’ın Rusya’ya olan ihtiyacından 10 kat daha fazla olduğunu ileri sürdü.

XS
SM
MD
LG