Erişilebilirlik

16 Ocak 2006: Pakistan Saldırısı, Martin Luther King'i Anma Günü ve İdam Cezası...


USA Today, El Kaide’nin ikinci adamı Ayman El Zavahiri’yi öldürmek amacıyla Pakistan’daki bir köye düzenlenen hava saldırısının Amerika’ya karşı tepkinin artmasına neden olduğunu yazıyor. Saldırıda çok sayıda sivilin öldüğünü hatırlatan gazete, teröre karşı savaşta masumların zarar görmemesi için Amerika’nın daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

" Bin Ladin ve Zevahiri’yi ele geçirme çabaları şimdiye kadar hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Her ikisi de başlarına konan on milyonlarca dolarlık ödüle rağmen, yakalanmamayı başardı. Bu da, yandaşlarının ve koruyucularının onlara olan bağlılığını gösteriyor. Pakistan’daki köye düzenlenen son saldırının başarısızlığı da, sadece askeri gücün bütün düşmanları yenmeye yetmediğini gösteriyor."

Boston Globe medeni hakları savunucusu Martin Luther King’i anarken, tıpkı 1960’lı yıllarda olduğu gibi temel hakların yine tehdit altında olduğunu belirtiyor. Dönemin FBI başkanı Edgar Hoover’ın talimatıyla ajanların yıllarca King’i gizlice izlediğini ve kişilik haklarını çiğnediğini kaydeden gazete, bugün de benzer uygulamaların sürdüğüne dikkat çekiyor.

" FBI, bugün de Vegan Toplum Projesi, Katolik İşçi Hareketi, Hayvanlara Karşı Etik Davranışı Savunanlar Grubu gibi örgütleri izlemeye alarak teröristleri yanlış yerde arıyor. Hoover, King’in Amerika’nın gerçek düşmanlarına karşı mücadele ettiğini anlayamamıştı. Hoover’ın varisleri de bugün Amerika’daki özgürlüklerin altını oyuyor. Hoover’ın King’in yurtseverliği ile Sovyet komplosunu birbirine karıştırması gibi, varisleri de ifade özgürlüğü ile ulusal güvenliğe yönelik gerçek tehditleri birbirine karıştırıyor."

New York Times, lobici Jack Abramoff’un bazı Kongre üyelerine rüşvet verdiğini itiraf etmesiyle patlak veren skandalin ardından gündeme gelen reform tartışmalarını mercek altına alıyor. Lobiciliğin şeffaflaşmasını ve daha sıkı kurallara bağlanmasını savunan gazete, lobi faaliyetlerini denetleyecek bağımsız bir daire kurulmasını da öneriyor.

" Lobicilik faaliyetleri çerçevesinde son beş yıl içinde yaklaşık 600 Kongre üyesinin 6 bin seyahatine toplam 18 milyon dolar harcandı. Elbette ki, lobi faaliyeti yürüten binlerce kişi, mevcut durumun değiştirilmesine karşı direnecektir. Ancak ortaya çıkan skandal, Kongrenin kurumsal kültüründe bir değişikliğe gidilmesi için çok önemli bir fırsat sunuyor."

Los Angeles Times ise idam cezasına karşı tavrını sürdürüyor. California’da geçen ay bir mahkumun idam edildiğini hatırlatan gazete, Clarence Ray Allen adlı bir diğer mahkumun da Salı günü idam edileceğini kaydediyor. Yapılan DNA testleri sonucunda 14 kişinin masum oldukları halde idam edildiğinin anlaşıldığını belirten gazete, bazı eyaletlerin bu nedenle idam cezasını askıya aldığını hatırlatıyor.

" Eyalet Kongresi önümüzdeki Ocak ayından başlayarak idam cezasını iki yıl boyunca askıya almayı planlıyor. Geçen hafta da, masum insanların mahkum edilip edilmediğini araştıran özel komisyon çalışmalarını tamamlayıncaya kadar idam cezasının askıya alınması yönünde bir öneri gündeme geldi. Artık Clarence Ray Allen için çok geç olabilir ancak California eyaleti bütün idam cezalarını kaldırmalı veya en azından infazları askıya almalıdır."

XS
SM
MD
LG