Erişilebilirlik

ABD Büyükelçisi Wilson New York'ta


Büyükelçi Ross Wilson, Ankara’daki görevinden Amerika’ya ilk dönüşünde, New York’taki Türk iş adamlarıyla bir araya geldi. Türkiye’nin New York Başkonsolos’u Ömer Önhon’un da katıldığı toplantıyı değerlendiren, diplomatik gözlemciler, bunu Washington’un önümüzdeki dönemde Türkiye’yle ticari ilişkilerini arttıracağına ilişkin planlarının önemli bir göstergesi olarak niteledi.

ABD’yle Türkiye arasındaki ticari ilişki yıllar boyunca ağırlıklı olarak savunma sanayii ile sınırlı kaldı. Siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar yüzünden Amerikan sermayesi Türkiye'ye mesafeli dururken, dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD'de Türk ürünleri, istenilen pazarı bir türlü yakalayamadı.

Büyükelçi Ross Wilson, Türk -Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantısında Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan’la ilk görüşmesinde verilen karşılıklı mesajların çok açık olduğunu belirtti ve her iki tarafın da daha güçlü ekonomik ilişkiler istediğini söyledi.

Türkiye’de bulunduğu kısa süre içinde ticari boyutta gördüğü potensiyel karşısında çok etkilendiğini belirten Wilson, son dört yıl içinde Türk ekonomisinin Avrupa’da ve dünyada en fazla büyüyen ekonomilerden biri olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi, enflasyonun düşürülmesi, Türk lirasından sıfırların atılması, özelleştirmelerin hızlandırılması gibi uygulamaların Türkiye’yi yabancı yatırımcı açısından çekici hale getirdiğini söyledi.

Wilson, özellikle Garanti Bankası’nın yüzde 25.5’nın Amerikan şirketi General Elektrik tarafından alınarak, Türkiye’ye 1.8 milyar dolar yatırım yapılmasını etkileyeci bulduğunu belirtti. Büyükelçi, bunun yabancı yatırımcıya ticaret, yatırımı takip eder mesajını verdiğini söyledi. Wilson, ancak yatırımları arttırmak için Türkiye’de yabancıların mal edinebilmesi gibi düzenlemelerin acilen yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türk-Amerikan müffetifikliğinin önemini vurgulayan Amerikan Büyükelçisi, uluslararası ilişkilerin 21. yüzyılda Soğuk Savaş döneminden farklı olarak yeni sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

“Irak’ta barış ve özgürlük için mücadele her gün devam ediyor. Türkiye bu mücadelede bizimle ve Iraklılarla ön cephede yer alıyor” diyen Wilson, Bağdat’ta Türk büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün bulunduğu konvoya düzenlenen silahlı saldırının, bu ortak mücadelenin göstergesi olduğunu belirtti. Wilson, Türkiye’nin Suriye, İran, Afganistan, Kafkaslar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Amerika’yla beraber dünya güvenliği ve barışı için çalıştığını da hatırlattı.

“Bu özgürlük ve barış cephesinde Amerika ve Türkiye aralarındaki tarihsel müttefikliği düşünmeliler ve ona hareket etmeliler” diyen Büyükelçi, bu yönde ortak stratejilerin geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Son zamanlarda iki ülkenin de gündeminde yer alan kuş gribi konusunda da bir değerlendirmede bulunan Wilson, Türkiye’yle Batı coğrafyasına ulaşan hastalığın kaygı verici olduğunu söyledi. Büyükelçi, Amerika’nın Türkiye’ye bu konuda her türlü yardıma hazır olduğunu da kaydetti.

“Türkiye’de çok içten karşılandım, bunun için çok müteşşekirim” diyen Wilson, bir büyükelçi olarak Türkiye’deki görevinin, Türk-Amerikan işbirliğini dünya ve bölgenin demokratikleşmesi ve kalkınması için güçlendirmek olduğunu belirtti.





XS
SM
MD
LG