Erişilebilirlik

'Türkiye'ye Seyahatte Sakınca Olmaz'


Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’de kuş gribi konusunda paniğe gerek olmadığını bildirdi. Türkiye’de Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile bir basın toplantısı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Marc Danson, Türkiye’de her şeyin kontrol altında olduğunu ve paniğe gerek olmadığını söyledi. Ancak Danson, insanların kanatlı hayvanlarla temastan kaçınması gerektiği uyarısında da bulundu. Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi ayrıca, yabancıların Türkiye’ye gelmesinde bir sakınca olmadığını da vurguladı.

Kuş gribiyle ilgili Türkiye’de incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ bu sabah bir basın toplantısı düzenledi.

Dünya Sağlık Örgütünün kuş gribi konusundaki incelemeleriyle ilgili bilgi almak için Türkiye’ye gelen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge direktörü Marc Danson sözlerine, “Destek ve dayanışma göstermek için buradayız” diyerek başladı.

Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf ve açık yaklaşımı sayesinde Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin kuş gribi konusunda rahat çalışabildiklerini ifade eden Danson, ellerinden geleni yaptıklarını ve ellerindeki tüm imkanları kullandıklarını söyledi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi asıl önemli olanın halkın hastalık konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi olduğunu da belirtti.

Ölü ya da hasta kanatlı hayvanlarla temas edilmemesi uyarısında da bulunan örgütün Avrupa Bölge Direktörü Marc Danson paniğe gerek olmadığını ve her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi. Danson Türkiye’de kuş gribine zamanında ve ciddi bir şekilde müdahale edildiğini de belirtti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi yabancıların Türkiye’ye gelmesinde bir sakınca olmadığını ve bu konuda bir duyuru yapmadıklarını ifade etti. Daha önce Türkiye’deki kuş gribi virüsünün insandan insana geçmediğini açıklayan Dünya Sağlık Örgütü bu açıklamasını yineledi ve şu ana kadar Türkiye’de hastalığın insandan insana geçişinin saptanmadığını bildirdi.

Türkiye’de birkaç gündür kuş gribiyle ilgili incelemelerini sürdüren Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Ofisi’nin Bulaşıcı Hastalıklar Danışmanı ve Türkiye Heyeti Başkanı Guenael Rodier ise basın toplantısında, Türkiye’de görülen kuş gribinin göçmen kuşlar ve Türkiye’nin konumuyla ilişkilendirilebileceğini söyledi. Rodier ayrıca, kanatlı hayvanların sayısı azaldıkça hastalığa yakalanan vaka sayısının da azalmasının beklendiğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, Türkiye’deki kuş gribinin büyük bir salgına dönüşmesini beklemediklerini ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’ye bu konudaki desteğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’de kesinleşmemiş test sonuçlarına göre kuş gribinden ölenlerin sayısı 3, hastalığa yakalanan vaka sayısı ise hayatını kaybedenlerle birlikte 15. 20’den fazla ilde görülen kuş gribi nedeniyle bu iller ve çevrelerinde karantina ve itlaf çalışmaları ise sürüyor. Ülke genelinde 300 binden fazla kanatlı hayvan itlaf edildi. Hastalığa karşı alınması gereken önlemler ve halkın bilinçlendirmesi için özellikle doğu şehirlerinde broşürler dağıtılıyor ve televizyonlarda eğitici filmler gösteriliyor.

Çin'de Ölü Sayısı 5'e Çıktı

Çin’de 2 kişinin daha kuş gribinden hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 5’e çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü ölenlerden birinin 10 yaşında bir kız çocuğu diğerinin ise 35 yaşında bir erkek olduğunu açıkladı.

Hükümet Guijhu bölgesinde özel çiftliklerde yetiştirilen bıldırcınlarda kuş grisi görülmesi üzerine 40 bin hayvanın itlaf edildiğini de açıkladı.

XS
SM
MD
LG