Erişilebilirlik

Japonya Başbakanı Ankara'da


Türkiye 15 yıl aradan sonra bir Japon Başbakanı’nı ağırlıyor. Dün akşam Ankara’ya gelen Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşüyor.

Koizumi Japonya’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Türkiye ile Ortadoğu barış süreci ve Irak’ın yeniden imarı sürecinde işbirliği olanaklarını görüşmeyi umduğunu söyledi. Dün akşam Esenboğa Havaalanı’nda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Japonya’nın Ankara Büyükelçisi tarafından karşılanan Junichiro Koizumi’nin Türkiye temaslarında, Ortadoğu ve Irak gibi uluslararası konuların yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye, Japonya’yı önemli bir ortak olarak görüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Japon gazetesi Nikkei Shimbun’a verdiği demeçte, Türkiye’nin coğrafi konumundan yararlanılmak istenmesi durumunda Türkiye’nin Japonya’ya Avrasya’ya açılması için önemli fırsatlar sunacağını söyledi ve “Japonya’yı önemli bir ortak olarak görüyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazı’na üçüncü bir köprü yapılması konusunda ise, bu konuda nihai karar verildiğinde finansmandan inşaat aşamasına kadar projenin gerçekleşmesine katkıda bulunmaları için Japonların davet edileceğini söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 90’a yakın Japon firması faaliyet gösteriyor ve bu firmaların toplam yatırım miktarı yaklaşık 1.8 milyar dolar. Japonya ve Türkiye arasında 1987 yılından bu yana iki ülkenin önde gelen iş adamlarının katıldığı Japon-Türk iş konseyi toplanıyor.

Japonya Başbakanı Koizumi’nin ülkesine dönmeden önce İstanbul’da Japonya tarafından finanse edilen Marmaray Boğaz Tüp Geçisi projesinin inşaat alanında incelemelerde bulunması da bekleniyor. Koizumi’nin Cuma günü İstanbul temaslarının ardından Türkiye den ayrılması bekleniyor.

Japonya Başbakanı Koizumi’nin ziyareti, 1990 yılından beri Türkiye’yi ziyaret eden ilk Japon başbakan olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Koizumi’den önce dönemin Japonya Başbakanı Toshiki Kaifu 1990 yılında Türkiye’de temaslarda bulunmuştu. Japonya’dan son olarak 2002 yılında Dışişleri Bakanı Makiko Tanaka Türkiye’ye geldi. Başbakan Erdoğan ise, bu ülkeyi 2004 yılında ziyaret etti.

Japonya Başbakanı’nın Türkiye ziyaretinin ardından İsrail ve Filistin’e de gitmesi bekleniyordu. Ancak İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un sağlık durumu nedeniyle Koizumi’nin bu ziyaretleri iptal edildi.

XS
SM
MD
LG