Erişilebilirlik

İran Nükleer Çalışmalarına Hız Verdi


Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına hazırlandığını açıkladı. Muhammed El Baradey, İran’ın üreteceği sınırlı miktarda zenginleştirilmiş uranyumu, Natanz tesisinde başlattığı nükleer yakıt araştırmalarında kullanmayı planladığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu sözcüsü de, İranlı yetkililerin, Natanz tesisindeki mühürleri denetçilerin önünde söktüğünü açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü, İran’ın aldığı karar nedeniyle yaptırımlar için Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyine havale edilebileceği uyarısında bulundu.

İngiltere Dışişleri bakanı Jack Straw da İran’ın nükleer yakıt araştırmaları yapmak için hiçbir nedeni olmadığını söyledi.

Mühürler Söküldü

Natanz’daki nükleer araştırma tesislerindeki mühürlerin söküldüğünü açıklayan İran nükleer enerji dairesi başkan yardımcısı Mahammed Seydi, bu tesisteki mevcut faaliyetlerin araştırmayla sınırlı kalacağını, uranyum zenginleştirilmeyeceğini savundu.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi yetkilileri de Natanz’daki tesislerde bulunan mühürlerin sökülmesi sırasında hazır bulundu.

Daire Başkanı Muhammed el-Baradey ise, İran’ın sözünü ettiği araştırma faaliyetleri çerçevesinde, küçük çaplı da olsa uranyum zenginleştirmeyi planladığı bildirildi.
Batılı bir diplomat da, İran’ın Natanz’daki tesislere, küçük çaplı uranyum zenginleştirebilen bir santrifüj yerleştireceğini söyledi. Bu santrifüjler, nükleer enerji santrallerinde ya da silahlarda kullanılabilecek ölçüde uranyum zenginleştirebiliyor.

İran’ın bu hafta nükleer tesislerinde araştırmaya başlayacağını duyurması, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika’nın tepkisine yol açmıştı. Amerika’nın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi temsilcisi Gregory Schulte, İran’ın Natanz tesislerindeki mühürleri sökmesinin, uluslararası kaygıları küçümsemesi anlamına geldiğini söyledi. Schulte, Tahran hükümetinin, işbirliği yerine silahlanmayı tercih ettiğini kaydetti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in sözcüsü, uluslararası toplumun İran’a yönelik sabrının taşmakta olduğunu ifade ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İran’ın, nükleer programıyla ilgili sözlerini tutması çağrısında bulundu.

Amerika petrol açısından zengin İran’ın gerçekte nükleer silah elde etmeye çalıştığını savunuyor. İran’a, nükleer faaliyetlerini yeniden başlatması halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale edilerek yaptırımlar uygulanabileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte Rusya, İran’ın uranyumunu kendi topraklarında zenginleştirme önerisinin hala geçerli olduğunu bildirdi. Amerika ve Avrupa ülkelerinin de destek verdiği bu öneri çerçevesinde, İran’ın silah üretmeye yetebilecek ölçüde uranyum zenginleştirmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Ancak Tahran hükümeti bu öneriye olumlu bir yanıt vermiş değil.

XS
SM
MD
LG