Erişilebilirlik

Erakat: Barış Görüşmelerine Devam Edelim


Filistinli baş görüşmeci Saeb Erekat İsrail’de başbakanlık görevini yürüten Ehud Olmert’i, Sharon’un hastalığının yarattığı karışıklık yatışınca, barış görüşmelerini yeniden başlatmaya çağırdı.

Barış görüşmelerinde Filistin heyetine başkanlık eden Saeb Erakat, “Ortadoğu’da son günlerde iki büyük siyasi volkan yaşandı” şeklinde konuştu. Erakat bunlardan birinin, Başbakan Ariel Sharon’un Kadima partisini kurması, ikincisinin ise Sharon’un sağlığının bozulması olduğunu belirti. Erakat CNN televizyonunda katıldığı programda, İsrail’de yaşanan bugünkü belirsizlik ortamından, barış görüşmelerine devam konusunda yeni bir taahhüdün doğmasını diledi:

“Bu söylediğim belki çok iyimserlikmiş gibi görünebilir, ama Olmert’e, içinde bulunduğumuz şiddet ve karşı şiddet kısır döngüsünü kırmanın tek yolunun, görüşmelere başlamak olduğunu söylemek isterim. Eğer Olmert şu andaki karışık ortamda bunu yapamazsa, İsrail seçmeninin, Mart ayında sandık başına gittiği zaman barışa ve görüşmelere bağlı bir iktidarı işbaşına getirmesini umarım.”

Aynı televizyon programında konuşan eski İsrail Başbakanı Şimon Peres de başbakanlık görevini vekaleten yürüten Ehud Olmert’in, Ariel Sharon’un politikalarını sürdürmesini diledi. Peres de, çıkmazdan kurtulma ihtimali bulunduğuna işaret etti.

“Gazze kararından sonra daha da ileri gidebilme fırsatı ortaya çıkabilir. Batı Şeria ‘da da Ortadoğu Barış Haritası programı çerçevesinde bir çözüm yolu da denenebilir.”

Şimon Peres barışın temellerinin bu ay sonunda yapılacak olan Filistin seçimlerinin sonucuna sıkı sıkıya bağlı olacağını da kaydetti. Eski İsrail başbakanı, dinci Hamas hareketinin zafer kazanmasının yaratacağı etkiler konusunda uyarıda bulundu.

“Dünyada her hangi bir hükümetin Hamas tipi bir hükümeti desteklemesi mümkün olabilir mi? Buna imkan yoktur. Eğer Hamas politikalarını değiştirip terörist olmaktan çıkarsa, o zaman daha farklı bir durum doğar. Fakat eğer değişmezlerse, ortağımız olamazlar.”

Ancak Amerika’nın eski İsrail büyükelçisi Thomas Pickering önümüzdeki aylarda İsrail’in kendi iç işleriyle uğraşmak durumunda olduğuna işaret etti. Kamuoyu yoklamaları, Şaron’un kurduğu Kadima partisinin, başbakanın siyasi yaşamdan çekilmesinden sonra partiyi kimin yöneteceği bilinmemekle birlikte, seçimde başarılı olacağını gösteriyor. Pickering, her şeyin, partinin yeni yöneticilerinin tutumuna bağlı olacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Mesele, İsrail siyasi sisteminin Şaron formülü türünden yeni bir barış formülü ortaya çıkartıp çıkartamayacağı noktasında düğümlenecek. İsrail’in geleceği, bölgede Filistin devletiyle yan yana yaşamaya, adil ve her iki tarafın yararına bir barışa ulaşmaya bağlıdır.”

Amerika’nın eski İsrail büyükelçisi Thomas Pickering Bush yönetimini, barış sürecine bağlı kalıp bu süreci yürütmeye çalışmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG