Erişilebilirlik

Erez Sanayi Bölgesi İçin Düğmeye Basılıyor


Türkiye'nin uzun zamandır yapılandırılmasına talip olduğu Gazze'deki Erez Sanayi bölgesi projesi için bu hafta düğmeye basılıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bu perşembe İsrail ve Filistin taraflarına yapacağı ziyarette proje için anlaşmaları imzalayacak.

İsrail'in günlük gazetelerinden Jerusalem Post'un haberine göre Türkiye Gazze'de son dönemde artan şiddetten veya İsrail'in Gazze'nin kuzeyine konuşlandırdığı Tampon bölgeden çekinmiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle üstünde durduğu proje için bir engel tanımayan Türkiye'nin anlaşmaları bir an evvel imzalamak istediği duyurulan habere göre projenin uygulamaya konması ayları bulacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar birliğinin yönetiminde yapılacak Erez endüstri bolgesinin
kalkındırılması projesinde Türk yatırımcıların bölgeye büyük iş olanakları sağlayacağı açıklandı. Haberde ayrıca burada üretilecek malların Avrupa birliği, Amerika ve Körfez ülkelerine ihraç edileceği belirtiliyor.

Geçen yıl Nisan ayında Ankara'da yapılan Türk-İsrail ve Filistinli yetkililerin hazır bulunduğu bir toplantıda kararlaştırılan anlaşmalar Abdullah gül'ün bölgeye gelmesiyle ayrı ayrı imzalanacak ve en kısa zamanda uygulamaya konacak.

Yaklaşık 6 bin Filistinliye iş imkanı sağlayacak projede en önemli ayrıntı güvenlik meselesi. Filistin yönetimi ile detaylı olarak konuşulacak güvenlik konusu için bazı türk güvenlik firmaları da Filistinlilere yardım öneriyor. İsrail tarafıyla görüşülecek en önemli konu da burada üretilecek malların yurtdışına ihracında İsrail tarafının göstereceği kolaylıklar.

Kudüs'te İsrail dışişleri bakanı Sİlvan Shalom ile Ramallah'ta da Filistin yönetimi yetkilileri ile ayrı ayrı görüşecek olan Abdullah Gül'ün bu konuları da gündeme getireceği açıklandı.

Türkiye'nin bu projeye bu denli önem vermesinin iki nedeni var birincisi İsrail ile yakın ilişkide bulunan Türkiye bu yakınlığın Arap dünyasında eleştirilmesinden rahatsız. Zira Türkiye bu yakınlığın Filistin sorununda problem değil aksine avantaj olduğunu ileri sürüyor ve bu anlaşmalarla bölge de varlığını Arap dünyasına bu bağlamda göstermek istiyor. İkinci neden de Erez sanayi bölgesinin yapılandırılması projesini alacak olan Türkiye uzun vaadede bölgede daha fazla söz hakkına sahip olmak çabasında.
XS
SM
MD
LG