Erişilebilirlik

Dışişlerinden Yalanlama


Amerika’nın İran’a saldırmak amacıyla Türkiye’den üs istediği yolundaki haberler, Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı.

Alman Tagesspiegel gazetesi, Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA Başkanı Porter Goss’un geçen ay Ankara’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında, Türkiye’den üs istediğini yazmıştı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Amerika’nın komşu ülkelere saldırmak için Türkiye’den üs istediği” yolundaki haberler, “spekülasyon” olarak nitelendirildi.

Açıklamada Türkiye’nin bölgesindeki sorunların diyalog ve müzakereler yoluyla çözümlenmesini savunduğuna dikkat çekildi.

Başbakanlıktan Yalanlama

İsrail gazetesi Jerusalem Post’un haberi Ankara’da yankı uyandırdı. Gazete, CIA ve FBI başkanlarının ard arda yaptıkları Ankara ziyaretlerinde, İran’a saldırı hazırlıklarının görüşüldüğünü ve Amerika’nın İran’ı vurmak için NATO’ya danıştığını, Türkiye’den ise askeri üs istediğini öne sürdü. İsrail gazetesinin bu haberi Ankara’da tepkilere neden oldu.

Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Amerika’nın bazı ülkelerle ilgili politiklarında Türkiye’nin imkanlarından yararlanmak için bazı ziyaretlerin yapıldığı gibi doğru olmayan haberlerin basında yer aldığını söyledi ve bu tür haberlerle Türkiye’nin terörün hedefi haline geldiğini ifade etti.

Cemil Çiçek, “bu gibi asılsız haberler nedeniyle Türkiye ister istemez bir kısım terör örgütlerinin veya benzeri şiddetten yana kuruluşların hedefi haline geliyor” diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü Çiçek konuşmasında, Amerika’dan Türkiye’ye yapılan üst düzey ziyaretlerin rutin ziyaretler olduğunun da altını çizdi. Bu ziyaretlerle ilgili Türkiye’de basına yansıyan asılsız haberlerin dış basında da kaynak olarak kullanıldığına dikkat çeken Çiçek, “bunun da bedelini yurtdışında büyük bir fedakarlıkla görev yapan insanlar ödüyor” dedi ve dün Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün bulunduğu konvoya yapılan saldırıyı hatırlattı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cemil Çiçek’in açıklamalarından önce ise, hem Başbakanlık hem de Dışişleri Bakanlığı’ndan Jerusalem Post’un haberini yalanlayan açıklamalar geldi.

Başbakanlık yetkilileri haberleri, “spekülatif iddialar” olarak yorumladı. Dışişleri Bakanlığı ise dün, Amerika’nın bazı komşu ülkelere saldırı düzenlemek için Türkiye’den askeri üs istediği iddiası çerçevesinde oluşturulan spekülasyonların gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır açıklamasını yaptı. Daha önce de bu yöndeki haberleri yalanladığını hatırlatan Dışişleri Bakanlığı, “buna rağmen devam eden bu spekülasyonlar üzüntüyle karşılanmaktadır” ifadesini kullandı.

Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada ayrıca, Türkiye’nin bölgesindeki sorunları diyalog ve müzakereler yoluyla çözümlenmesini savunduğunu, bölgenin yeni sorunlara ihtiyacı olmadığını ve bu amaçla herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Geçen ay başında önce Amerika Federal Soruşturma Bürosu, FBI Başkanı Robert Mueller daha sonra ise, Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi, CIA Başkanı Porter Goss Ankara’ya gelmişti. Özellikle CIA Başkanı Porter Goss’un Ankara temaslarının ayrıntılarının basına yansımaması asılsız haberlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Hükümet yetkilileri, ziyaretlerle Ankara ile Washington arasında terörle mücadele konusunda istihbarat paylaşımının artırılmasının hedeflendiğini bildirmişlerdi.

XS
SM
MD
LG