Erişilebilirlik

'Guantanamo Tutsaklarına Zulüm'


Birleşmiş Milletler'in işkence raportörü Manfred Novak, Washington yönetimini, Guantanamo'da açlık grevi yapan tutsakları zorla beslemek için zalim yöntemler kullanmakla suçladı. Novak, Guantanamo'yu ziyaret eden avukatların zalimce uygulamalara ilişkin inandırıcı ve desteklenmiş iddialar öne sürdüklerini söyledi.

El Kaide ve Taleban üyesi olmakla suçlanan 500 kişinin yaklaşık dört yıldır halen tutuklu bulunduğu Guantanamo askeri üssü Washington yönetimine zor günler yaşatmaya devam ediyor. Askeri üste işkence iddiaları, yerel ve uluslararası basında daha önce geniş yer almıştı. Hatta haftalık Newsweek dergisinin üstte tutuklara işkence için, Kuran’ı Kerim’in tuvalete atıldığı haberi üzerine değişik Müslüman ülkelerde gösteriler yapmıştı. Bu gösterilerde yüzün üzerine kişi ölmüştü. Amerikan yönetimini bunun üzerine Orta Doğu’da sarsılan imajını düzeltmek üzere bölgeye temsilcisiler yollamıştı.

Şimdi son olarak da Birleşmiş Millerler,Washington yönetimini, Guantanamo'da açlık grevi yapan tutsakları zorla beslemek için zalim yöntemler kullanmakla suçladı.

Birleşmiş Millerler işkence raportörü Manfred Novak, Guantanamo'yu ziyaret eden avukatların zalimce uygulamalara ilişkin inandırıcı ve desteklenmiş iddialar öne sürdüklerini söyledi.

Guantanamo’da bulunan yaklaşık 500 tutukludan 200’ü bu yıl Ağustos ayında başlayan açlık grevine katılmıştı. Eylemin amacı, yargıç karşısına çıkarılmaksızın askeri üste tutulmayı ve tutuldukları koşulları protesto etmek içindi.

Daha sonra Amerikan ordusu tarafından bu sayı 46 olarak açıklanmıştı. Ancak yetkililer, Guantanamo Üssü'nde tutulan El Kaide ve Taleban zanlılarının açlık grevine katılanların sayısının son bir hafta içinde iki katına çıktığını açıkladı. Dolayısıyla, halen yaklaşık 90 civarında kişinin açlık grevinde olduğu tahmin ediliyor. Bu arada Amerikan ordusu, ardarda dokuz öğün yemek yememeyi açlık grevi olarak tanımlıyor.

Birleşmiş Millerler işkence raportörü Manfred Novak, gardiyanların tutsakları beslemek için burundan soktukları kalın bir boruyu, midelerine kadar zorla ulaştırarak, açlık grevi eylemcilerini beslediğini söyledi. Ve Bu operasyonun ardından tutsakların kanamaya ve kusmaya terkedildiklerinin de iddia edildiğini belirtti. BM, sınırsız inceleme izni verilmediği için Guantanamo'yı ziyaret etmeyi reddediyor. Dolayısıyla BM raportörü iddialarını askeri üssü ziyaret eden avukatların verdikleri bilgilere dayandırıyor.

Uluslarararası Af Örgütü gibi tanınmış insan hakları örgütleri, daha önce Amerikan ordusununun açıkladığı, açlık grevi yapan tutsak sayısına kuşkuyla yaklaşmış ve bu tutsakların yemek yemeye zorlanıp zorlanmadıkları konusunda doğru bilgileri açıklamasını istemişti. Ancak Amerikan ordusundan konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

XS
SM
MD
LG