Erişilebilirlik

BM: Irak Seçimleri Usule Uygun


Birleşmiş Milletler’den üst düzey bir yetkili Irak’ta yapılan parlamento seçimlerinin usule uygun olduğunu ve yeniden bir seçime gerek olmadığını açıkladı. Buarada, can kaybı dün de devam etti. Hapisaneden kaçma girişimi, bazı tutuklular ve gardiyanların ölümüyle sonuçlandı.

Aralık ayının 15’inde yapılan seçimlerde usulsüzlük olduğu iddialarıyla ilgili olarak Irak Yüksek Seçim Kurulu basın toplantısı düzenledi. Sünni ve laik Şii partiler seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarından dolayı memnuniyetsizliklerini ifade ederek seçimin yinelenmesini istiyor.

Sözü edilen partiler, parlamentoda en büyük çoğunluğa sahip olması beklenen Birleşik Irak İttifakı’nı hile yapmakla suçluyor. Sünni ve laik Şii partiler, usulsüzlüğe Irak Merkez Seçim Kurulu’nun da karıştığını iddia ediyor. Birleşmiş Milletler’in seçimlere yardım için gönderdiği uzmanlar heyetinin başkanı Craig Jenness, birkaç küçük usulsüzlük dışında, seçimlerin başarıyla tamamlandığını söyledi:

“Birleşmiş Milletler olarak seçimlerin yinelenmesi için bir neden göremiyoruz. Oy verme işlemi ülke içi ve dışında iyi bir şekilde tamamlanmıştır. Parlamentodaki sandalye sayısından fazla aday olduğu için bazı adayların sonuçtan tatmin olmaması doğaldır. Bizim açımızdan Irak’taki tüm taraflar bu seçimden kazançlı çıkmıştır.”

Jenness, 7 bin seçmende bir oranında usulsüzlük belirlediklerini ve bu oranın kabul edilebilir olduğunu söyledi. Seçimlerin resmi sonucunun gelecek hafta açıklanması bekleniyor. Ancak, hükümeti kurmak için partiler arasında görüşmeler başladı.

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi’nin lideri Abdül Aziz el Hekim, dün Kürt koalisyon partileriyle bir görüşme yaptı.

Bu arada Amerikan ordusundan yapılan açıklamaya göre, Irak Adalet Bakanlığı’nın kontrolündeki bir hapishaneden 16 tutuklunun kaçmaya çalıştı... Çıkan çatışmada dört gardiyan, bir tercüman ve dört hükümlü öldü.

Kadimiye’nin el Adala hapishanesinde çıkan çatışmada bir Amerikan askeri de yaralandı. Hiçbir hükümlü hapisaneden kaçmayı başaramadı. Irak adalet bakanlığı ölenlerden birinin 15 yıl hapis cezasını çeken Suriye uyruklu bir hükümlü olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG