Erişilebilirlik

Türkiye'de Yeniden Kuş Gribine Rastlandı


Türkiye’de yeniden kuş gribi virüsü görüldü. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Iğdır’ın Aralık ilçesinde kuş gribi vakasının tespit edildiğini bildirdi. İlçede hastalık nedeniyle 1600’e yakın kanatlı hayvan öldü ve 10 kilometrelik bir alan karantina altına alındı.

Türkiye’de geçen Ekim ayında görülen kuş gribi virüsüne yeniden rastlandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Iğdır’ın Aralık ilçesinde geçtiğimiz günlerde tavuk ölümleriyle ilgili ihbar alındığı kaydedildi.

Bakanlık ihbarın ardından harekete geçildiğini ve örnekler alınarak detaylı analiz için laboratuvara gönderildiğini belirtti. Tarım Bakanlığı ayrıca, hastalığın bulaşma ihtimali dikkate alınarak yaklaşık 360 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini duyurdu. Yetkililer ayrıca hastalık nedeniyle ilçede 1600’e yakın kanatlı hayvanın öldüğünü belirtti.

H5N1 virüsü olarak bilinen kuş gribi Iğdır’ın Aralık ilçesinde dün elde edilen laboratuvar raporu sonucu teşhis edildi. Tarım Bakanlığı, ilçe ve çevresindeki 10 kilometrelik bir alanın analiz sonuçları beklenmeden tedbir amaçlı karantina altına alındığını belirtti. Ayrıca bölgeye kanatlı hayvanların giriş ve çıkışları da yasaklandı.

Tarım Bakanlığı ayrıca, laboratuvar örneklerini Avrupa Birliği referans labaratuvarına da gönderiyor. Hastalığın kaynağının Kafkaslar üzerinden gelen göçmen kuşlardan geldiği tahmin ediliyor. Bakanlık yaptığı açıklamada, halk sağlığı açısından endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını da vurguladı.

Kuş gribi 2003 yılında ilk kez Asya’da görüldü. Uzakdoğu ülkelerinde kuş gribinden şimdiye kadar 71 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de ise, kuş gribine Balıkesir’in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde 5 Ekim tarihinde rastlandı ve yaklaşık 10 bin kanatlı hayvan telef edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu ay başında yaptığı açıklamada Türkiye’de kuş gribi hastalığının bittiğini duyurmuştu. Türkiye’nin yanısıra, Rusya, Romanya ve Hırvatistan’da da H5N1 virüsüne rastlandı ancak bu ülkelerde hastalık insanlarda görülmedi ve ölümler yaşanmadı.

XS
SM
MD
LG