Erişilebilirlik

28 Aralık 2005: Mısırlı Muhalefet Liderinin Tutuklanmasına Tepkiler


Amerikan ekonomisinin bir yılını masaya yatıran Washington Post, bütçe ve dış ticaret açıkları, artan petrol fiyatları ve doğal felaketlere rağmen yüzde 4’lerde seyreden büyüme hızının korunduğunu belirtiyor. Ancak gazete, çalışan kesimlerin bu büyümeyi günlük yaşamlarında hissedemediğine dikkat çekiyor ve bunun nedeninin de Başkan Bush’un izlediği vergi politikası olduğunu vurguluyor:

"Sermaye sahiplerinin ekonomiden aldığı pay artmasına rağmen, Bush bu kesimlerin vergi yükünü azalttı. Bu vergi indirimleri, bir süre sonra, büyümeden aynı oranda pay almayan çalışan kesimlerin vergi yükünün artmasına yol açabilir. Bu da dengeleri daha da bozacaktır. Bush, izlediği politikalarla, ekonomideki önemli bir sorunu çözmek yerine, bu sorunu daha da derinleştirmektedir."

Boston Globe ise Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e karşı muhalefetin başını çeken Ayman Nur’un beş yıl hapis cezasına çarptırılmasını eleştiriyor. Gazete, Mübarek rejiminin bu mahkumiyet kararıyla, bütün dünyaya “Mısır’da değişime izin vermeyeceğiz” mesajı verdiği yorumunda bulunuyor:

"Mısır’daki baskıcı yönetimin, seçim yoluyla yıkılması zor görünüyor. Bunun için, ifade özgürlüğünün ve makul bir siyasi mücadelenin kökleşmesi gerekiyor. Bu da yıllar sürebilir. Eğer liberal demokratların sesi, iktidardaki rejim tarafından ya da ateşli İslamcılar tarafından bastırılmaya devam ederse, Mısır’ın iki otoriter yönetim biçimi dışında fazla bir seçeneği olmayacaktır."

Los Angeles Times da, Ayman Nur hakkındaki mahkumiyet kararını demokrasi yolundaki önemli bir geri adım olarak tanımlıyor ve kararın hukuki değil siyasi olduğunu öne sürüyor. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Amerika’ya “Ben gidersem, İslamcılar gelir” mesajı vermeye çalıştığını belirten gazete, Ayman Nur gibi demokratların bir üçüncü seçenek oluşturabileceğini vurguluyor:

"Mısır halkının büyük kısmı, Mübarek’in kendi yerine oğlunu hazırladığını düşünüyor. Oysa Mübarek İslamcılara karşı, demokratların seçime katılmasını desteklerse, ülkesine daha büyük bir hizmette bulunmuş olur. Aksi takdirde, yolsuzluğa bulaşmış tek parti yönetimine tepki duyan seçmenler, yoksulluk gerçeği ile köktendinciliğin yaydığı boş umutlar arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır. Bu da, Arap dünyasının liderliğine soyunan bir ülkenin vatandaşları açısından kabul edilemez bir durumdur."

New York Times Hint Okyanusunda bir yıl önce yaşanan tsunaminin ardından yaraların büyük ölçüde sarıldığını yazıyor. Uluslararası yardımın, gerekli miktarın üstüne çıktığını, salgın hastalıkların zamanında müdahale edilerek önlendiğini, neredeyse okulsuz çocuk kalmadığını belirten gazete, bir takım sıkıntıların hala sürmesine rağmen, insanlığın bu felaket karşısında sınavı geçtiği görüşüne yer veriyor:

"Yapılan işler, eksikliklerden daha ağır basıyor ve hem bağış yapan ülkeler hem de felaketten etkilenen ülkeler, yaraları sarmaya devam ediyor. Şimdi önümüzde az rastlanan bir fırsat var: Felaketten etkilenen bölgeleri daha sağlam ve daha iyi bir biçimde yeniden inşa edebiliriz ve tsunami felaketinin öğrettiği en büyük dersi, erken uyarı sistemini hayata geçirebiliriz. Ancak maalesef, bu yapılanların hiç biri, hayatını kaybedenleari geri getirmeye yetmiyor."


XS
SM
MD
LG