Erişilebilirlik

23 Aralık 2005: New York Times Bush ve Cheney'i Eleştiriyor


New York Times, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’i hedef aldığı makalede, Başkan Bush’la yardımcısını Beyaz Saray’ın yetkilerini aşırı biçimde artırmaya çalışmakla suçluyor. Beyaz Saray’ın denetimden uzak, keyfi bir yönetim oluşturmak istediğini savunan gazete, son dönemde bu anlayışa karşı direnişin de artmaya başladığını vurguluyor:

"Neyse ki, demokratik sistemin bu “imparator başkan” anlayışını dizginlemek amacıyla nihayet harekete geçtiği yönünde bazı işaretler ortaya çıkmaya başladı. Senato ve Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler, Bush’u işkenceyi yasaklayan kararı kabul etmeye zorladı ve Cheney’nin istihbarat görevlilerinin işkence yapmasını yasallaştırma girişimi engellendi."

Washington Post, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in, muhalefet lideri Ayman Nur’u göstermelik bir mahkeme sonunda hapsetmeye çalıştığını yazıyor ve Bush yönetiminden Kahire’ye bu konuda baskı yapmasını istiyor. Gazete, başkan Bush’un ikinci kez seçildikten sonra yaptığı konuşmada, demokrasi yanlılarına destek vaadinde bulunduğunu da hatırlatıyor:

"Ayman Nur’un hapsedilmesi, Bush’un Ortadoğu’da demokrasi mücadelesi vermesi açısından önemli bir fırsat sunuyor. Mübarek, İsrail ve Filistin yönetimiyle işbirliği sayesinde rakibinden kurtulabileceğini düşünüyor. Başkan Bush ve Kongre, hem Mısır hükümetine, hem de bu konuda Washington’un göstereceği tepkiyi yakından izleyen diğer Ortadoğu ülkelerine, bu düşüncenin yanlış olduğunu göstermelidir. Ayman Nur serbest bırakılıncaya kadar Mısır’a askeri yardım durdurulmalıdır."

Washington Times, Amerika açısından en önemli jeopolitik sorunun, İran’ın nükleer silah geliştirmesi olduğu görüşüne yer veriyor. Yapılan yorumda, İran’a karşı güç kullanılmasının ciddi biçimde tartışılması isteniyor ve alternatif çözüm arayışlarının sadece İran’a zaman kazandırdığı öne sürülüyor:

"İsrail’de, hükümet dışındaki bazı çevrelerin, İran’ın nükleer tesislerine karşı bir askeri operasyon düzenlenmesi seçeneğini ciddi biçimde tartıştıkları da bir gerçek. İran cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın Yahudi soykırımı reddeden açıklamaları ve İsrail’in 1981 yılında Saddam Hüseyin’in Osirak’taki nükleer tesisine düzenlediği saldırı düşünüldüğünde, İran’a da bir saldırı düzenlenmesi ihtimali göz ardı edilemez."

New York Post ise New York’ta hayatı felç eden metro grevinden sorumlu sendikayı sert biçimde eleştiriyor. Grevi yasa dışı olarak niteleyen gazete, milyonlarca kişiyi sıkıntıya sokan eylemi savunmanın vicdanen de zor olduğunu yazıyor:

"Grev, bütün New Yorkluları etkiledi. Ambulansların gecikmesine yaşlılar ve hastaların bu soğuklarda yollarda perişan olmasına yol açtı. Başta Manhattan olmak üzere, kentin her tarafında kargaşa yarattı. Grevin tam da NOEL alışverişi zamanı kent ekonomisine bir milyar dolar zarar verdiği söyleniyor. Bütün bunların sorumlusu sendika başkanı Roger Taussaint’tir."

XS
SM
MD
LG