Erişilebilirlik

Saddam'dan Tanık İfadesine İtiraz


Irak’ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin, iktidarı dönemindeki insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak yargılandığı mahkemede tanıkların verdiği ifadelerin geçerli olmadığını savundu.

1982 yılında Duceyl kasabasında 148 Şii'nin işkenceyle öldürülmesi nedeniyle görülen davada tanık ifadelerinin dinlenmesine devam edildi.

Bugünkü duruşmada ifade veren iddia makamının ilk tanığı, 1982 yılında Duceyl kasabasında büyükannesinin işkence görmesine ve babasının idam edilmesine tanıklık ettiği sırada sekiz yaşında olduğunu söyledi.

Saddam Hüseyin ise, tanığın olaylar sırasında yaşanan olayları tam olarak hatırlayamayacak kadar küçük olduğunu belirterek ifadesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Savunma makamı ayrıca, tanıkların birbirlerinin ifadelerini dinlemesinin olumsuz etki oluşturduğunu öne sürdü.

Hüseyin, tanık olarak dinlenen kişilerin güvenilir olmadığını iddia etti.

Bu sabah dinlenen ve kimliklerini açıklamayı reddeden görgü tanıkları da daha önce bazı tanıkların yaptığı gibi bir perde gerisinden ifade verdi.

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin, Bağdat'ta yargılandığı davada protestosuna son verip dünkü duruşmaya katılmış, savunmasında Amerikalıları suçlayarak, ''Amerikalılar bana işkence yaptı” demişti. Saddam Hüseyin bu yöndeki iddiasını bugünkü duruşmada da yineledi.

Amerikan yönetimi ise, devrik liderin iddialarını sert şekilde reddetti. Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, Saddam Hüseyin'in sözlerini 'akıl almaz iddialar' diye tanımladı.

Saddam Hüseyin'in önümüzdeki aylarda Irak’ın kuzey kenti Halepçe'de 1988 yılında Kürtlerin kimyasal silah kullanılarak öldürülmesi nedeniyle de yargılanması bekleniyor. Devrik liderin halen yargılandığı davaya ise önümüzdeki günlerde Kurban Bayramı nedeniyle ara verilecek.

Saddam Hüseyin suçlu bulunması halinde ölüm cezasına çarptırılabilir.

XS
SM
MD
LG