Erişilebilirlik

Hadley: Irak'ta Zafer Şart


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Irak’ta başarısızlık gibi bir seçeneğin olmadığını söyledi. Hadley, aksi halde ülkenin Taleban rejimi sırasındaki Afganistan’a dönebileceği konusunda uyardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanı Stephen Hadley, Merkezi Washington’da bulunan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar merkezinde yaptığı konuşmada, Bush Yönetiminin politikalarına karşı çıkanların bile Irak’ta zafere ulaşmanın gereğine inandıklarını söyledi.

“Irak’ta başarısız olmak bir seçenek değil. Burada başarısızlık, teröristler için 11 Eylül öncesi Afganistan’dakine benzer bir ortamın yaratılması demek. Irak’ın zengin kaynaklara sahip dünyanın en değerli mülklerinden biri olduğunu da buna eklemeliyiz.”

Hadley, Bush yönetiminin Irak’ta zafer stratejisinin beş ana temele oturduğunu söylüyor ve bunları güvenlik kuvvetlerinin eğitimi, Sünnilerin siyasi sürece çekilmesi, anayasanın güçlendirilmesi, yeniden yapılandırma ve istihdamın arttırılması çabaları ile uluslararası desteğin arttırılması olarak sıralıyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Irak’ta sağlanacak başarının hem Amerika hem de Ortadoğu için son derece yararlı olacağını belirtti.

“Teröre karşı yeni bir müttefik güçlenirken Amerika daha güvende olacak. Bu aynı zamanda uluslararası terörizmi destekleyen ideoloji için büyük bir yenilgi olacak. Demokratik Irak, Ortadoğu’daki diğer ülkelere de örnek olacak. Özgürlük ve demokrasi yayıldıkça, Ortadoğu’ya barış ve istikrar gelecek ve teröristler burada kendilerine yer bulamayacaklar.”

Ocak ayında yapılan seçimleri boykot eden Sünniler bu kez seçime büyük oranda katıldılar. Yeni seçilen parlamento gelecek ay toplanarak anayasayı onaylayacak. Amaç, ülkenin etnik ve dini temelde ayrılan halkını ortak bir zeminde biraraya getirebilmek.

Stephen Hadley, siyasi sürece Sünnilerin katıldığını ve hükümette bir role sahip olmak istediklerini söyledi. Sünnilerin bir köşeye itilmesi ülkede ayrılıkları körükleyecek ve istikrar umutlarını yok edecek.

XS
SM
MD
LG