Erişilebilirlik

'PKK Dünyaya Tehdit'


Amerika’dan terörle mücadele konusunda işbirliği mesajları gelmeye devam ediyor. Amerika’nın yeni Ankara büyükelçisi Ross Wilson, PKK’nın yanlızca Türkiye için değil, tüm dünya için tehdit oluşturduğunu söyledi.

İstanbul’da Türk-Amerikan iş konseyinin düzenlediği yemekte konuşan Büyükelçi Wilson, uluslararası teröre karşı cephe hattı oluşturulması ve bu cephede Türkiye ve Amerika’nın müttefik olarak birlikte hareket edip, strateji geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Ross Wilson, Irak ekonomisi gelişince Irak’tan Türkiye’ye yönelik tehditlerin azalacağını da belirtti.

Amerika’nın yeni Ankara büyükelçisi ayrıca, Amerika’nın Irak’tan çekilmesiyle ilgili olarak ise, “Seçimlerden sonra güçlü bir temsiliyeti olan bir hükümet kurulursa Amerika, Irak’tan ayrılmaya hazırlanabilir.” dedi ve Başkan Bush’un dediği gibi “tam teşekküllü bir demokrasi oturuncuya kadar Irak’tayız” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki Iraklılar, Irak Türkmen Cephesine Oy Verdi

Bu arada, geçen hafta Irak’ta yapılan parlamento seçimlerine yurtdışından 1 milyondan fazla Irak’lı katıldı. Yurtdışında yaşayan Irak’lılar 15 ülkede kurulan 500 sandıkta, 13 Aralık tarihinden itibaren üç gün boyunca oy kullandı.

Türkiye’de yaşayan ve çoğunluğu Türkmen olan Iraklılar ise, Ankara ve İstanbul’da kurulan toplam üç merkezde sandık başına gitti. Amerika’nın Sesi Radyosu’na açıklama yapan Irak Seçimleri Bağımsız Yüksek Komisyonu yetkilileri, Türkiye genelinde yaklaşık 25 bin Irak’lının oy kullandığını belirttiler. Bu 25 bin kişinin yaklaşık 23 bini ise oyunu Irak Türkmen Cephesinden yana kullandı.

Başkent Ankara’da ise yine çoğunluğu oyunu Irak Türkmen Cephesinden yana kullanan yaklaşık 2500 Irak’lı sandık başına gitti.

Irak anayasasını hazırlayan ve Geçici Irak Meclisi’ni belirleyen 30 Ocak seçimlerine Türkiye’den 3500 kişi katılmıştı. Irak Seçimleri Bağımsız Komisyonu yetkilileri Türkiye’de 15 Aralık seçimlerine katılımın daha fazla olmasını, Iraklılar’dan ülkeleriyle bağlantılarını gösteren tek belge göstermelerinin yeterli olmasına ve ikametgah şartı istenmemesine bağlıyor. Bir diğer neden olarak ise, önceki seçimlerden farklı olarak kayıt ve oy verme işleminin aynı gün yapılmış olması gösteriliyor.

XS
SM
MD
LG