Erişilebilirlik

20 Aralık 2005: Bush'un Irak Konusundaki Konuşması Değerlendiriliyor


Başkan Bush’un Pazar akşamı Irak’taki gelişmelerle ilgili olarak yaptığı televizyon konuşması Amerikan basınında farklı tepkilere yol açtı. Christian Science Monitor, Bush’un Irak’ta yaşanan sorunları itiraf etmesini, Irak politikasında bazı değişikliklere gidileceğinin işareti olarak yorumluyor. Gazete, daha önce genellikle pembe tablolar çizen Bush’un daha gerçekçi bir noktaya gelmesinde, Kongrenin yürütme üzerinde daha etkin bir denetim başlatmasının büyük rol oynadığını belirtiyor.

" Kongre, tutuklulara zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı biçimde davranılmasını yasaklayan kanunun kabul edilmesi için Beyaz Saray’a büyük bir baskı uyguladı. Ardından CIA’nın yurtdışındaki gözaltı merkezleri için baskı yapmaya başladı. Şimdi de Senato, Amerikalıların temel özgürlüklerinin korunması konusunda pazarlık yapabilmek için Yurtseverlik yasasında yapılacak değişiklikleri geciktiriyor. Bu sayede, Bush yönetiminin mahkeme kararı olmadan Amerikalıları gizlice dinlemesinin önüne geçilebilir."

USA Today ise Bush’un son iki haftada Irak konusunda beş konuşma yaptığını hatırlatıyor ve bunu seçmenden yitirdiği desteği geri kazanma çabası olarak niteliyor.. Gazete, Başkan Bush’un Irak savaşıyla ilgili hataları itiraf etmesini ve yaşanan zorlukları açıkça belirtmesini önemli buluyor ancak Bush’un açıklamalarının yetersiz olduğunu savunuyor.

"Son tahlilde, Irak’ta yaşanacak gelişmeler, Bush’un sözlerinden ve ses tonundan daha büyük önem taşıyacak. Yine de, Bush’un Irak konusunda izlediği politikanın başarılı olabilmesi için kamuoyunun ve Kongrenin desteğini arkasına alması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında, başlattığı bu halkla ilişkiler çabası büyük önem taşıyor. Amerikalılar başkanlarından yanılmaz olmasını beklemiyor ama gerçeği söylemesini bekliyor. Bush’un Irak konusunda şu ana kadar yaptığı açıklamalar bu açıdan bir ilerlemedir."

Boston Globe ise dikkatleri Amerikan vatandaşlarının gizlice dinlenmesi konusuna çekiyor. Başkan Bush’un Amerikan vatandaşlarının temel özgürlüklerini gereksiz yere feda ettiğini öne süren gazete, Buh’un bu konuda verdiği talimatın kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle çeliştiğini vurguluyor.

"Başkan Bush’un Amerikan halkını yeni bir 11 Eylül saldırısından koruma göreviyle, Anayasayı koruma arasında bir denge kurması gerekiyor. Bu da ona, devlet gücünün kötüye kullanılmasına karşı vatandaşları koruma yükümlülüğünü vermektedir. Ne istihbarat kurumlarının ne de başkanın, hukukun üstünlüğü ilkesini çiğnemesine izin verilemez."

New York Times Dünya Ticaret Örgütü’nün Hong Kong’da yaptığı toplantıda tarım sübvansiyonlarının kaldırılması konusunda gerekli adımların atılmamasını eleştiriyor. Gazete, Hong Kong’daki görüşmelerde, Amerikan tekstil firmaları ile Fransız ve Japon çiftçilerin çıkarlarının gözetildiğini ve yoksul ülkelerdeki köylülerin göz ardı edildiğini ileri sürüyor.

"Bu durum, Dünya Ticaret Örgütü’nün ne işe yaradığı sorusunu da beraberinde getiriyor. Eğer herkes bundan yararlanamazsa, serbest ticaretin sürdürülmesi mümkün olmaz. Eğer zengin ülkeler yoksulları da yanlarına çekmenin bir yolunu bulmazsa, Amerika, Japonya ve Fransa kendi şirketlerinin çıkarına hizmet edecek yeni liberal uygulamaları boşuna beklemesin. Böyle bir tablo ise, küresel ticaret açısından trajik sonuçlar doğuracaktır."

XS
SM
MD
LG