Erişilebilirlik

Bush Sağduyu Çağrısında Bulundu


Başkan Bush, Iraklı politikacılardan en kısa sürede yeni ve kalıcı bir hükümet kurmalarını istediklerini söyledi. Ancak bazı Ortadoğu uzmanları, yıllardır devam eden bölünmüşlüğün ardından yeni bir hükümetin kurulmasının zaman alacağın söylüyor ve, uzun pazarlıklardan sonra bir uzlaşmaya varılabileceğine inanıyor.

Başkan Bush, 10 milyondan fazla Iraklının yeni parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına giderek oy kullandığını ve bu yüzden ülkenin geleceği için umutlu olduğunu söyledi. Başkan Bush, Irak’taki süreci bir adım daha ileriye götürmenin önemini vurguladı:

“Kısa sürede bir hükümet kurmaları için Iraklılara yardım etmeliyiz. Onlardan gecikmeden harekete geçmelerini istiyoruz. Oy sayım işlemi biter bitmez siyasi partilerin bir araya gelerek bir hükümetle ortaya çıkmalarını bekliyoruz.”

Başkan Bush, seçimlerin şiddetin sona ereceği anlamına gelmediğini, ancak Ortadoğu’nun ortasında anayasal bir demokrasinin kuruluyor olmasının, küresel teröre karşı savaşta önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Merkezi Washington’da bulunan Heritage Vakfı’nda Ortadoğu araştırmaları uzmanı olan James Philips, Irak’ta istikrarın Amerika’nın çıkarına olduğunu kabul ediyor.

“Amerika açısından Irak’ta, teröre kucak açan bir yönetim yerine, teröre karşı bir müttefikin olması son derece önemlidir.”

275 milletvekilini belirlemek için yapılan seçimde oy sayımı tamamlandıktan sonra Iraklıları hükümeti kurmak gibi önemli ve güç bir görev bekliyor. Meclisin Sünni, Şii ve Kürt üyeleri geçmişteki ayrılıkları bir kenara bırakıp Cumhurbaşkanı ve Başbakanı belirlemek durumundalar. James Philips, parlamento üyelerinin üstesinden gelmeleri gereken birçok görevler bulunduğunu belirtiyor:

“Milletvekillerinin önünde uzun ve son derece karmaşık bir görev listesi var. Dolayısıyla sadece bu seçimin sonucuna bakıp bir karara varmamak lazım. Meclisin içindeki güç dengesinden çok bu meclisten çıkacak hükümet son derece önemlidir.”

Ocak ayında yapılan seçimleri Amerika’yı protesto için boykot eden Sünniler bu son seçime büyük oranda katıldılar. Amerika Barış Enstitüsü uzmanlarından Phebe Marr, Saddam Hüseyin döneminde iktidar ayrıcalığından yararlanan Sünnilerin yeni hükümetteki güç dengesiyle ilgili kaygılı olduğunu söylüyor. Marr’a göre en büyük kaygı konusu ülkenin doğal kaynaklarının paylaşımı...

“Anayasa petrolun paylaşımıyla ilgili pek de açık değil. Petrol merkezi hükümetin kontrolünde mi olacak, yoksa kuzey ve güneydeki Kürt ve Şiilerin kontrolünde mi olacak ve Sünniler bundan pay alamayacak mı... Bunlar açık değil...”

Irak’taki direnişin temel destekçisi ülkedeki Sünniler oldu. Amerikalı yetkililer yeni hükümete Sünnilerin katılımının her gün düzenlenen saldırıları azaltmasını umuyor. Kongre Araştırmaları Merkezinden Ortadoğu uzmanı Kenneth Katzman, şiddetin azalmasının ülkede siyasi sürecin başarılı olduğu anlamına geleceğini söyledi.

“Cepheden gelecek haberler en doğrusu olacak. Seçimler, pazarlıklar, görüşmeler ve atılan sloganlar bize net bir fikir vermeyecek... Temel gösterge direnişlerin eylemlerinin azalması olacaktır.”

Seçim sonuçlarının yeni yılın başında belli olması bekleniyor. Parlamentonun toplanmasıyla da hükümet pazarlıkları başlayacak.

XS
SM
MD
LG