Erişilebilirlik

NATO Genel Sekreteri Ankara'da


Dün akşam eşi ile birlikte Ankara’ya gelen NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

NATO Genel Sekreteri konuşmasında, Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde NATO’nun gündemini değerlendirdiklerini söyledi.\

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Genel Sekreter Scheffer, Kıbrıs’la ilgili bir soru üzerine, “tango yapmak için iki kişi gerekir, tek kişiyle olmaz” diyerek, Türkiye’nin adada bir çözüm için sadece tek tarafın değil, iki tarafında da gayret göstermesi gerektiği yönündeki görüşünü destekledi.

Scheffer, Kıbrıs sorununun çözümünün sadece Ankara’da aranmaması gerektiğini söyledi çözüm Brüksel ve Lefkoşa da da aramalı dedi.

Görüşmelerinde terörizmle mücadelenin önemine değindiklerini ve işbirliğini geliştirme yollarını ele aldıklarını da belirten NATO Genel Sekreteri, PKK konusunda, "hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, PKK, NATO müttefikleri tarafından terörist örgüt olarak tanınıyor" dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt geçen haftasonu Amerika temasları sırasında, PKK’nın NATO tarafından terörist örgüt olarak ilan edilmesini beklediklerini söylemişti. NATO, PKK’nın da aralarında bulunduğu terör örgütleri listesiyle birlikte 2003 yılında yayımladığı askeri komite belgesini güncelleştirecek. NATO yayınlanacak askeri komite belgesine ek olarak bir terör örgütleri listesinin yayınlanmasına gerek olmadığını belirtiyor. Türkiye ise hassas bir dönemden geçildiğini ifade ederek, bu listesinin yayınlanmasının önemine dikkat çekiyor.

NATO Genel Sekreteri Scheffer konuşmasında ayrıca, Türkiye’nin Afganistan’daki barış gücü ISAF’daki önemine de dikkat çekti ve “Türkiye nin Afganistan’daki rolü çok önemli” şeklinde konuştu. Türkiye geçtiğimiz Şubat ayından itibaren altı ay süreyle Afganistan’daki ISAF’ın komutasını üstlenmiş, geçen Ağustos ayında ise görevi İtalya’ya devretmişti. Ancak halen Afganistan’da bir Türk birliği bulunmaya devam ediyor.

NATO Genel Sekreteri bugün ayrıca Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le de görüştü. Scheffer, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki görüşlerine destek verdiğini Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmede de dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Scheffer bugün ayrıca Bilkent Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı. Ancak gazeteciler konferans salonunda oturdukları yerden kaldırılmaları ve görevlilerle aralarında tartışma çıkması nedeniyle Scheffer’in konuşmasını dinleyemediler.

NATO Genel Sekreteri’nin bu ziyareti Türkiye’ye yaptığı üçüncü ziyaret oldu. Genel Sekreter göreve başlamasının ardından Şubat ve Nisan 2004 tarihlerinde de Türkiye’ye gelmişti. Scheffer bugünkü temaslarının ardından Ankara’dan ayrıldı.

XS
SM
MD
LG