Erişilebilirlik

Kosovalı Türkler Endişeli


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından Kosova'nın nihai statüsüne çözüm bulmak amacıyla özel temsilci atanan Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari müzakereler için hazırlıklarını tamamlamak üzere.

Balkanlara yönelik politikaları koordine etmek amacıyla on yıl önce oluşturulan ve altı devletten meydana gelen temas grubu içinde ise Amerika bağımsızlığı desteklerken, Rusya geleneksel müttefiki olan Sırpları savunuyor.

Bir anlaşmaya varmak için tespit edilmiş bir mühlet yok. Kosova’da yaşayan Türk azınlığı, Belgrad yönetimiyle nihai statü için müzakereleri yürütecek parlamenterler grubunda Arnavutların dışında hiçbir etnik topluluğa yer verilmemesine tepkili. Arnavutlardan oluşan müzakere grubunda Kosova’da yaşayan Türklerin temsil edilmemesi, parlamentoda gündeme getirildi.

Müzakere grubu üyesi Veton Sururi, hafta sonunda Kosova Demokratik Türk Partisi lideri Mahir Yağcılar’la görüştü, taleplerini dinledi.

Mahir Yağcılar, müzakere grubunda bir Türk temsilcinin yer almasının hem Kosova, hem de Kosova’daki Türk toplumu için olumlu olacağını söyledi. Yağcılar, müzakerelere yönelik çalışmaların ocak ayının ortasında hız kazanmasının beklediğini dile getirdi. Mahir Yağcılar, Fuat Kozluklu’nun sorularını yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabillirsiniz.

XS
SM
MD
LG