Erişilebilirlik

Elie Wiesel Vakfı'ndan da Pamuk Uyarısı


Yazar Orhan Pamuk’un yargılanmasına uluslararası tepkiler gelmeye ediyor. New York’ta bulunan Elie Wiesel Vakfı da bir bildiri yayınlayarak, bu davanın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme çabasına gölge düşüreceğini belirtti.

1986’da Nobel barış ödülünü alan ve İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi temerküz kampından kurtulmuş olan Elie Wiesel’in kendi imzasıyla yayınlanan bildiride, Orhan Pamuk’un yargılandığı Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesinde düzenlenen “Türklüğü tahkir ve tezyif” maddesinin değiştirilmesi isteniyor.

Bu maddenin uluslararası ifade özgürlüğü standardlarına uymadığını belirten Wiesel, sözkonusu madde uyarınca yargılanan Orhan Pamuk ve diğer birçok aydının davalarının Türkiye’nin uluslararası imajını zedelediğini ve Avrupa Birliği'ne üye olma çabasına gölge düşürdüğünü söyledi.

Nazi zulmünün kurbanı olan Elie Wiesel’in 1986’da kurduğu vakıf, uluslararası insani konularla ilgileniyor. Vakfın Direktörü David Phillips sorularımızı yanıtlarken “Biz Orhan Pamuk davasının daha geniş bir çerçevede görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesine, Türkiye’de hukukun üstünlüğü anlayışının geliştirilmesi ve Avrupa üyeliği açısından bakılması gerekiyor” diye konuştu.

Phillips, “Elie Wiesel Vakıfı neden Orhan Pamuk Davası’yla ilgili bir bildiri yayınlamaya gerek gördü” şeklindeki sorumuza şu yanıtı verdi:

“Profesör Elie Wiesel, bir bilim adamı ve yazar. İfade özgürlüğünün önemine çok inanıyor. Kendisi Nazi zulmü görmüş bir kişi olarak, insan haklarına ve insani konulara çok önem veriyor. Orhan Pamuk’un özellikle Ermenilerle ilgili söylediği birşeyden dolayı suçlu bulunması durumunda Türkiye’nin çok yanlış bir yönde hareket edeceğine inanıyor.”

Yazar Orhan Pamuk’un davasının 7 Şubat’a ertelenmesi üzerine bu açıklamayı yapmaya karar verdiklerini belirten David Phillips, Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesini "eski ve Türkiye’nin çıkarlarına uygun olmayan bir kanun maddesi" diye niteledi.

Orhan Pamuk davasını yakından izleyeceklerini belirten Phillips “Biz Türkiye’nin geleceğinin Batı’da olduğuna inanıyoruz. Bu tür davaların ihtiyatsız, iyi kavranmamış ve Türkiye’nin çıkarlarına ters olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesine dayanılarak son zamanda yargılanan aydınlar arasında Ermenice yayınlanan "Agos" gazetesinin yayın yönetmeni Hrant Dink, Mazlum-Der Başkan Yardımcısı Şehmus Ülek, yayıncılar Ragıp Zarakolu ve Fatih Taş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG