Erişilebilirlik

Javier Solana Filistin Yönetimini Uyardı


Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, gelecek ay yapılacak parlamento seçimlerini radikal İslamcı Hamas örgütünün kazanması halinde, Filistin Özerk Yönetimi’ne mali ambargo uygulanacağı uyarısında bulundu.

Solana Tel Aviv’de yaptığı açıklamada, İsrail’in varlığını kabul etmeyen bir partinin Avrupa Birliği’nden mali yardım da alamayacağını kaydetti. Solana, Hamas’ı şiddete son vermeye çağırdı.

Avrupa Birliği Filistin yönetimine 2005 yılında 405 milyon Euro tahsis etti. Birlik 2006 yılı için de 300 milyon dolar yardım öngörüyor.

Hamas, geçen hafta yapılan belediye seçimlerini Batı Şeria'nın büyük kesiminde kazanmıştı. Hamas'ın bu zaferi, Filistinliler’in iktidardaki El Fetih'ten duyduğu hoşnutsuzluğun yansıması olarak değerlendiriliyor.

Hamas’ın başarısı, örgütün 25 Ocak seçimlerinde Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın Fetih Hareketini geride bırakarak seçimleri önde bitirebileceği yolunda kaygılara yol açtı.

Hamas, son yıllarda intihar saldırılarında yüzlerce İsrailliyi öldürdü.

Diğer taraftan İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi’ndeki hedefleri bombalamaya bugün de devam ettiği bildirildi.

İsrail ordusunun açıklamasında, uçakların, Filistinli militanların İsraillilere yönelik füze saldırısına misilleme olarak Gazze Şeridi’ndeki hedefleri bombaladığı belirtildi. Filistinliler, İsrail’in saldırısında en az 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

XS
SM
MD
LG