Erişilebilirlik

Dünya Ticaret Örgütü Üyeleri Anlaştı


Dünya Ticaret Örgütü’ne üye 149 ülke, Hong Kong’taki zirvede serbest ticareti artırma ve tarım teşviklerini aşamalı olarak kaldırma konusunda uzlaşmaya vardı.

Zirvede varılan anlaşma bazı diplomatlarca övgüyle karşılanırken, bazıları, beklentileri karşılamadığı ve bir dizi anlaşmazlığa çözüm getirmediği gerekçesiyle yeterli bulmadı.

Amerikalı yetkililer, anlaşmanın üye ülkeler arasındaki olağanüstü işbirliği ruhunu yansıttığını söyledi. Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy ise bugün varılan anlaşmanın gelecek yılki zirvenin önemini artırdığını kaydetti.

Hong Kong Zirvesi’nde varılan anlaşma çerçevesinde zengin ülkeler tarım teşviklerini 2013 yılına kadar kaldırma vaadinde bulundu. Pamuk ihracatı için verilen teşviklerse 2006 yılında kaldırılacak.

Yoksul ülkeler, tarım teşviklerinin haksız rekabete yol açtığı görüşünü savunuyor. Zengin ülkeler ise, yoksul ülkelerden ithal ettikleri ürünlere gümrük tarifesi ve kota uygulamama sözü verdi.

Gümrük tarife ve kotaları 2008 yılı itibariyle veya bu tarihten önce kapsamlı bir ticaret anlaşması imzalanırsa, daha öncesinde tamamen kaldırılmaya başlanacak.

XS
SM
MD
LG