Erişilebilirlik

Time Yılın Adamlarını Açıkladı


Amerikan Time dergisi, şarkıcı Bono ile Bill ve Melinda Gates çiftini, dünya adaleti için faaliyetleri dolayısıyla 2005 yılının kişileri seçti.

Haftalık haber dergisi, Bono ve Gates çiftini, adaletin gelişimi için yaptıkları yatırımlar ve insanlara verdikleri önemden dolayı yılın kişileri seçtiğini açıkladı.

Dünyanın en zengin kişilerinden, Microsoft şirketinin kurucusu Bill Gates, eşi Melinda ile kurduğu vakıf aracılığıyla dünyanın en yoksul ülkelerindeki hastalıklarla mücadeleye yardımcı oluyor. Çift, şirketin gelirleriyle 29 milyar dolarlık bir yardım fonu oluşturdu.

İrlandalı U2 Rock grubunun solisti Bono da son yıllarda yoksul ve zor durumdaki ülkelerin borçlarının silinmesi yönünde mücadele vermişti. Sanatçı AIDS hastalığıyla savaş için de yoğun çaba sarf ediyor.

Amerikan basının saygın haber dergisi Time, 1927 yılından bu yana tam 78 yıldır, o yılı iyi veya kötü etkileyen bir kişiyi, bir grubu, bir fikri veya bir olayı seçiyor, yani bir anlamda, tarihin gidişatını değiştirenleri belirliyor.

Dergi, ilk kez 1927 yılında Charles Lindbergh’ü Atlantik okyanusunu tek başına uçarak geçen kişi olduğu için Yılın Kişi’si seçmişti. 78 yıl içinde seçilen Yılın Kişi’si listesinde Gandhi, Papa 23. John, Martin Luther King gibi dünya barışına katkısı olan kişilerin yanı sıra Hitler’den, Stalin’e, Krushchev’den Ayatullah Khomeini’ye kadar tartışmalı isimler de yer aldı.

Dergi, ilk kez 1966 yılında 25 yaş ve altındaki tüm generasyonu Yılın Kişisi olarak seçerken, değişik yıllarda da Orta Sınıf Amerikalılar, Macar Özgürlük Savaşçıları, Amerikan Askerleri gibi gruplar da Yılın Kişisi olarak belirlendi.

Time, ilk kez bir nesneyi, bir bilgisayarı 1982’de Yılın Kişisi olarak seçerken, 20. yüzyılın ismi ünlü bilim adamı Albert Einstein olmuştu.

2004’te Yılın Kişisi ikinci kez başkanlığa seçilen George Bush olmuştu. Amerikan Başkanı 2000 yılında da yılın kişisi olarak belirlenmiş ve birden fazla Yılın Kişisi seçilen isimler arasında yer almıştı.

Time dergisi, bu yıl ise dünyanın en zengin insanlarından -Microsoft şirketinin kurucusu- Bill Gates, eşi Melinda ile dev müzik grubu U2’nun ünlü lideri Bono’yu Yılın Kişileri olarak seçti. Dergi, söz konusu üç kişinin de sıtma, HIV, AIDS gibi bulaşı hastalıklarla, her yıl 8 milyon kişinin ölümüne neden olan yoksuklukla mücadeleye verdikleri destekten dolayı seçildiklerini bildirdi.

Bill Gates, eşi Melinda ile kurduğu vakıf aracılığıyla dünyanın en yoksul ülkelerindeki hastalıklarla mücadele için aşı geliştirilmesine 750 milyon dolar katkıda bulunmuşlardı. Bunun yanısıra Gates Vakfı, 2005 yılı içinde eğitim ve felaket yardımları için de toplam 640 bin dolar ayırmıştı.

Milyonların sevgilisi olan U2 müzik grubunun lideri Bono’ysa dünyanın dokuz büyük şehirinde düzenlediği konserlerle liderlerin ilgisini Afrika’ya çekmeye çalışmıştı. Konserlerin yarattığı kamuoyu desteğinin etkisiyle de, G8 zirvesinde, gelişmiş ülkeler 2010 yılı itibariyle Afrika’ya yardımı iki katına çıkarmaya ve en fakir ülkelerin 40 milyar dolar değerindeki borçlarının silinmesine karar vermişti.

Time dergisinin 2005 Yılın Kişisi listesinde İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’tan, dünyanın bir numaralı internet arama motoru haline gelen Google’ın kurucularına, Katrina kasırgası sırasında isimi duyulan New Orleans’ın siyahi Belediye Başkanı Ray Nagin’den, oğlu Irak’ta öldükten sonra Amerika’da savaş karşıtı hareketin semboli haline gelen Cindy Sheehan’a kadar birçok değişik kişinin isimi vardı.

Time Dergisi, bir bilgisayar delisi olan Bill Gates ve Rock’n Rollcu Bono’nun birlikte Yılın Kişisi seçilmesinin özel bir mesaj verdiğini belirtti. Bu mesajsa “ne kadar farklı geçmişlerden gelseler de belli bir amaç için, insanlık için birlikte çalışılabilir.”

XS
SM
MD
LG