Erişilebilirlik

15 Aralık 2005: Bugün Yapılan Irak Seçimleri Manşette


Irak seçimleri Amerikan basını tarafından yakından izleniyor. Washington Post, seçimin ardından iktidarın ve kaynakların paylaşımı konusunda bir mücadele başlayacağını belirtiyor ve istikrarın kısa sürede sağlanabileceği beklentisinin gerçekçi olmadığını savunuyor. İç savaş ve bölünme tehlikesinin hala sürdüğünü kaydeden gazete, İran bağlantılı Şii partilerin etkisinin azaltılması için geniş tabanlı bir koalisyon hükümetinin en iyi seçenek olduğu yorumunda bulunuyor.

"Bush, elbette seçim sonuçlarını belirleyemez. Fakat, başta Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi olmak üzere, Irak’taki büyük partilerin mezhepçiliği ve iç savaşı değil de uzlaşmayı ve birleşik bir Irak hedefini gözetmesi için baskı uygulayabilir. Eğer Bush yönetimi bu konuda başarılı olamazsa, ortada Amerikan askerlerinin savunacağı bir Irak kalmayabilir."

Christian Science Monitor de bölünme tehlikesine dikkat çekiyor ve Irak’taki seçimlere katılan partilerin ulusal değil etnik veya mezhepsel çıkarları gözettiğini hatırlatıyor. Gazete, Irak’ın geleceği açısından bu seçimde ulusal birlik ve demokrasi yanlısı adayların mümkün olduğunca çok oy alması gerektiği görüşüne yer veriyor:

"Bu seçim, Başkan Bush’un Ortadoğu’daki demokrasi vizyonu açısından bir dönüm noktası olmasa da, en azından başta Sünniler olmak üzere, Iraklılar açısından bir vatandaşlık ve ulusal birlik sınavı niteliği taşıyor. Seçimden Irak’ın yeniden doğuşunu savunanların başarılı çıkması ihtimali yüksek görünmüyor. Bir iç savaşın önüne geçmek için, Irak’ın bütünlüğünü savunan siyasi güçlerin önemli bir destek bulması gerekiyor."

New York Times ise Savunma Bakanlığı’nın bütçesinde yapılacak kesintiyi ele alıyor ve Irak’taki askerlerin ihtiyaçlarından değil, Hava Kuvvetleri ile Donanmanın harcamalarından kesinti yapılmasını istiyor. Güçlü bir kara kuvvetleri olmadan Amerika’nın küresel bir güç olamayacağını öne süren gazete, önümüzdeki yıllarda Amerika’nın Çin gibi büyük bir güçle savaşma ihtimalinin Irak savaşına benzer savaşlara girme ihtimalinden daha düşük olduğunu ifade ediyor:

"Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, yanlış silahlara yapılan yatırımlar, kara kuvvetlerinin güçlendirilmesi gibi gerçek askeri ihtiyaçlara rağmen gerçekleşiyor. Elbette ki önümüzdeki beş yıl için ayrılan 2 virgül 3 trilyon dolarlık bütçe, Amerika’nın muhtemel her türlü çatışmada ihtiyaç duyabileceği bütün unsurları karşılamalıdır. Böylesine büyük bir miktarı harcayıp, Irak savaşı gibi bir savaşta yine ihtiyaçların karşılanamaması tam bir skandal olur."

USA Today Amerika’nın insan hakları sicilini sorguluyor ve son dönemde peş peşe yaşanan işkence skandallarını hatırlatıyor. Vietnam Savaşı sırasında esir düşmüş olan Senatör John McCain’in her türlü zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı davranışı yasaklayan bir yasa teklifinde bulunduğunu kaydeden gazete, Beyaz Saray’ın bu öneriye karşı çıkmasını eleştiriyor:

"McCain, Amerika’nın işkence konusundaki tavrını sorgulayan en ideal isim. Çünkü, Amerika’nın tutuklulara yönelik tavrının, Amerikalı savaş esirlerini nasıl etkilediğini yakından biliyor. Senato, 9’a karşı 90 oyla McCain’in önerisini onayladı. Temsilciler Meclisi de, Çarşamba akşamı yapılan oylamada 122’ye karşı 308 oyla bu öneriye destek verdi. Amerika’nın dünyadaki itibarı ve Amerikalı savaş esirlerinin iyiliği açısından bu öneri, yasalaşmalıdır."
XS
SM
MD
LG