Erişilebilirlik

AB'den Orhan Pamuk'la İlgili Sert Uyarı


Yazar Orhan Pamuk hakkında açılan dava uzun süredir Avrupa Birliği’nin yakın takibinde.

Brüksel’den duruşmaya ilişkin olarak sert mesajlar verenler kervanına Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de katıldı.

Rehn’in duruşmaya yönelik açıklaması tonunun oldukça sert olmasıyla dikkat çekiyor. Rehn, Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirvenin ikinci gününe denk düşen duruşmada hakim karşısına çıkacak olanın Orhan Pamuk değil Türkiye olduğunu söyledi.

Rehn, duruşmanın, Türkiye’nin hukukun üstünlüğünü tüm vatandaşlarının yararına olacak şekilde artıran ifade özgürlüğü ve reformlar konusunda ciddi bir taahhüt altında olup olmadığını gösterecek bir turnusol testi olduğunu söyledi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Kopenhag kriterlerine saygı göstermesini beklediğini söyleyen Rehn, Pamuk davasının ifade özgürlüğü konusunda yargıç karşısına çıkmayı bekleyen diğer davalar için olumlu bir örnek oluşturulması açısından bir fırsat olabileceğini vurguladı.

Son dönemde gündeme gelen davaların sayısının yeni Ceza Yasası’nın ifade özgürlüğüne yeterli koruma sağlamadığı izlenimini doğurduğunu belirten Avrupa Birliği Komiseri, 301. maddeyi eleştirdi. Türk hükümetinden, 301. maddenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun biçimde yorumlanması gerektiğini yargıç ve savcılara açık bir şekilde anlatmasını isteyen Rehn, Ceza Yasası’nda ifade özgürlüğünün kısıtlı biçimde yorumlanmasına olanak sağlayan boşlukların giderilmesini talep etti.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerle Pamuk davası arasında bağlantı da kuran Rehn, “Şiddet içermeyen görüş bildiren bir yazarın duruşması müzakereler üzerine gölge oluşturuyor” dedi. Rehn, reformların tam olarak uygulanmasının katılım müzakerelerinde ilerlemeyi kolaylaştıracak en önemli unsur olacağını ifade etti.

Rehn daha önce yaptığı açıklamalarda Pamuk’un duruşmasının Avrupa Birliği Zirvesi’yle aynı güne denk getirilmesini provokasyon olarak tanımlamıştı.

Avrupa Parlamentosu İstanbul'da yarın başlayacak duruşmayı biri resmi diğeri gayrıresmi nitelikte olmak üzere iki heyetle izleyecek. Türkiye raportörü Hıristiyan Demokrat parlamenter Camiel Eurlings’in başkanlığını yapacağı resmi heyette Sosyalist Grup’tan Yunan parlamenter Panos Beglitis, Birleşik Sol Grup’tan Alman parlamenter Feleknas Uca, Liberal Grup’tan İngiliz parlamenterler Andrew Duff ile Hristiyan Demokrat Grup’tan İngiliz Geoffrey Van Orden yer alacak. Yeşiller’in gayrıresmi heyeti ise Daniel Cohn-Bendit, Joost Lagnedijk, Cem Özdemir ve Helga Trüpel’den oluşuyor.

XS
SM
MD
LG