Erişilebilirlik

Irak Konusunda Bush'a Baskı


Demokrat Partili Kongre üyeleri Irak stratejisi hakkında Başkan Bush’dan daha fazla bilgi istiyor. Demokratlar Başkan Bush’a 40 imzalı bir mektup göndererek, kendisini bugünkü seçimden sonra izlenecek politikayı ayrıntılarıyla Amerikan halkına anlatmaya çağırdılar.

Mektupta Amerikan yönetiminden, Irak’taki tüm siyasi parti ve grupları, kalıcı olabilecek geniş tabanlı bir hükümet kurmak üzere özverili davranmaya çağırmasını istiyor. Mektupta isyan hareketinin ancak böyle bir stratejiyle yenilgiye uğratılabileceğine işaret ediliyor. Kongre’de azınlıktaki Demokratlar’ın lideri Nevada’lı senatör Harry Reid şöyle konuştu:

“Irak’ta yapılan işleri destekleyebilmek için Amerikan halkı önümüzde daha ne gibi siyasi, ekonomik ve askeri aşamalar olduğunu bilmek ve bu hedeflere ulaşabilmek için akla uygun bir takvim istiyor.”

Senatör Reid Bush’un halka, Amerikan askerinin daha ne kadar Irak’ta kalacağını söyleyemediğini de kaydetti. Başkan ise dün yaptığı bir konuşmada Amerika’nın Irak’ta zafer kazanılıncaya kadar kalacağını söyledi. Cumhuriyetçiler Bush’un son iki hafta da Irak politikasını anlatan dört konuşma yapmasını övdü. Bunlar arasında Cumhuriyetçi Partili önde gelen Senatör John McCain de yer alıyordu.

“Başkan’ın bu konuşmalarla çok iyi bir iş yaptı. Şimdi kamuoyu Irak’ta olanlara göre hükmünü verecek. Ben sadece Başkan’ın Irak’taki durumu anlatmış olmasına değil, aynı zamanda yapılmış olan hataları itiraf etmesine de puan veriyorum.”

Bazı Demokrat partililer de yönetimin, Irak’ta olup bitenler hakkında artık biraz daha açık konuştuğuna inanıyor. New York’lu Demokrat, Temsilciler Meclisi üyesi Steven Israel dün Beyaz Saray’da Başkan Bush’la görüşen grupta yer aldı.

“Ben yönetimin Irak konusunda önümüzdeki birkaç ayda, son üç yılda olduğundan daha gerçekçi olmasını bekliyorum. Bize verilen brifingi, hem kalitesi hem de Beyaz Saray’dan daha önce bulunmayan bir gerçekçiliğin hakim olduğunu görmek açısından çok faydalı oldu.”

Bu arada Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da dün Kongre’de üyelere Irak’ta seçimler ve güvenlik durumu hakkında bilgi verdi.

XS
SM
MD
LG