Erişilebilirlik

Çocuklara Kötü Muamele Yaygın


Birleşmiş Milletler’in yayınladığı bir rapora göre, temel hizmetlerden ve gerekli korunmadan yoksun yaşayan yüz milyonlarca çocuk, istismara ve ayrımcılığa maruz kalıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF’in Londra'da açıklanan araştırması, bazı acı gerçekleri ortaya koyuyor.

Buna göre, her yıl yaklaşık 50 milyon çocuk nüfusa kaydedilmiyor ve bu nedenle eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden yararlanma imkanından mahrum kalıyor. Gelişmekte olan ülkelerde doğan her 13 çocuktan biri yetim. Sadece AIDS nedeniyle yetim kalanların sayısı 15 milyonu buluyor. Yaklaşık 250 milyon çocuk, dünyanın çeşitli bölgelerindeki çatışmalarda asker olarak kullanılıyor. 171 milyon çocuğun da tehlikeli işlerde çalıştığı tahmin ediliyor.

UNICEF Başkanı Ann Veneman, bu çocukların genellikle görmezden gelindiğini belirtiyor:

"Bunlar, yaşadıkları koşullar nedeniyle toplumun kenarına ve gölgesine sıkışmış, dünyanın en savunmasız çocukları; Doğduklarında nüfusa kaydedilmeyen ve kimliksiz büyüyen çocuklar... Anne ya da babasını, hatta ikisini de kaybetmiş çocuklar. Okula gitmeleri ve oyun oynamaları gereken yaşta, yetişkin bir insan gibi davranmaya zorlanan çocuklar.”

Londra’daki basın toplantısına Veneman’la birlikte katılan 20 yaşındaki Romanyalı Corina Panaite, Avrupa’da çocukların cinsel açıdan nasıl istismar edildiğini anlattı. Panaite, 17 yaşındayken bir arkadaşının kendisini bir restoranda çalışmak üzere İrlanda’ya gitmeye ikna ettiğini söyledi. Ancak, sahte pasaportla yaptıkları yolculuk sonunda İrlanda’ya vardıklarında, fahişeliğe zorlandıklarını belirten Panaite kendi yaşadıklarının başkalarına ders olmasını istediğini vurguladı:

"Evden ayrılırken, yurtdışında daha iyi bir hayat sürmeyi umuyordum. Ancak şu anda geleceğimin kendi ülkemde olduğunu fark etmiş durumdayım. Benim gibi hayalleri olan diğer kızlara bir mesaj vermek istiyorum. Lütfen birisi size yurtdışında iş bulmanız konusunda yardımcı olduğunda ve hayallerinizi daha hızlı biçimde gerçekleştirme vaadinde bulunduğunda, dikkatli olun.”

UNICEF Başkanı Ann Veneman, istismar edilen çocuklar konusunda halkın bilinç düzeyini artırmak istediklerini ve bu sayede hükümetler üzerinde baskı oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Veneman, başta çocuk kaçakçılığıyla mücadele olmak üzere bir çok konuda daha sıkı bir denetim ve bölgesel işbirliğinin gerekli olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG