Erişilebilirlik

13 Aralık 2005: Dünya Ticaret Örgütü Toplantıları Ele Alınıyor


Dünya Ticaret Örgütü’nün Hong Kong’daki Bakanlar toplantısı Amerikan gazeteleri tarafından yakından izleniyor. Washington Post, dünya ticaret sisteminde yoksul ülkeleri gözeten bazı değişikliklerin gündeme geldiğini hatırlatıyor ancak yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguluyor. Gazete, ticaret bakanlarının Hong Kong’da bir anlaşmaya varmaması durumunda dünya ticaret sisteminin istikrarsızlığa sürükleneceğini, bölgesel ve ikili ticaret anlaşmalarının öne çıkacağını savunuyor.

"11 Eylül saldırılarının ardından dünyanın önde gelen ülkeleri, küresel ticaret görüşmelerinin yeni bir turunu başlattı. Tarımsal ürünlerdeki gümrük vergilerinin ve yoksul ülkelerin önündeki diğer engellerin kaldırılmasını hedefleyen yeni tur görüşmelere “kalkınma tur” adı verildi. Ancak bu iyi niyet fazla uzun sürmedi. Sağlanan ilerleme, utandırıcı biçimde yavaş oldu ve son tur görüşmelerin kalkınma hedefine ulaşma umudu neredeyse hiç kalmadı. Yine de önümüzdeki birkaç gün içinde, en azından durumu kurtaracak bir anlaşmaya varılabilir."

Hong Kong’daki görüşmelerin en önemli maddesinin tarım sübvansiyonları olduğunu hatırlatan USA Today ise, küreselleşmeye bağlı olarak tarımsal üretimde devlet desteklerinin ve gümrük politikalarının belirleyici hale geldiğini kaydediyor. Yoksul ülkelerin tarım ürünlerini dünya pazarlarında satabilmesi için bu engellerin kaldırılması gerektiği görüşüne yer veren gazete, aksi taktirde zengin ülkelerin de sanayi ürünlerini satmakta zorlanacağını belirtiyor.

" Dünya Bankası'nın hazırladığı bir rapora göre, tarım ürünlerindeki sübvansiyonlar ve gümrük vergileri kaldırılırsa, küresel refah yılda yaklaşık 300 milyar dolar civarında artacak. Bu da, günde bir dolardan az bir gelirle yaşamak zorunda kalan bir milyar 200 milyon insandan yaklaşık 24 milyonunu aşırı yoksulluktan kurtaracak. Sadece dünyanın çeşitli ülkelerindeki köylülerin değil, dünya vatandaşlarının bir çoğunun da geleceği bu ticaret görüşmesinden çıkacak sonuca bağlı."

New York Times ise Montreal’deki küresel ısınma toplantısında Amerika’nın izlediği politikayı eleştiriyor ve sera etkisi yapan gazların azaltılması girişiminin şirketlere bırakılmasının yanlış olduğunu yazıyor. Gazete, bu konuda hükümetlerin bağlayıcı kararlar almasını istiyor ve bu konuda sadece Amerika’nın değil Çin ve Hindistan gibi ülkelerin de adım atması gerektiğini vurguluyor.

" Konuşmak kolay. Hele bağlayıcı olmayan biçimde konuşmak daha da kolay. Amerika istediği gibi davranırken Çin ve Hindistan niçin fedakarlık yapsın? Amerika da derhal ve büyük bir istekle bu mücadeleye katılmadığı sürece, küresel ısınmaya karşı verilen savaş başarılı olmayacaktır. Bunu yapmamız bizim için olmasa da gelecek kuşaklar için şarttır."

Gündemdeki bir başka konu da idam cezası. Amerika’da eyalet valilerinin idam cezalarını ömür boyu hapse çevirme yetkileri var. Kaliforniya valisi Arnold Schwarzenegger’in idam mahkumu Stanley Williams adlı çete liderinin af talebini geri çevirmesi tartışmaları daha da kızıştırdı. Los Angeles Times, Schwarzenegger’in af talebini reddetme gerekçelerini eleştiriyor ve idam cezasına ilke olarak karşı çıkıyor.

" Kaliforniya’da halen idam edilmeyi bekleyen 647 kişi var. Gelecek infaz 17 Ocak’ta gerçekleşecek. İdam edilecek kişi Clarence Roy Allen adında 75 yaşında, kör ve tekerlekli sandalyede yaşayan bir mahkum. Eğer vali Schwarzenegger, kendini bu konudaki tavrını açıklamak zorunda hissediyorsa bu kişinin durumundan , yararlanarak idam cezasının nasıl büyük bir adaletsizlik olduğunu gündeme getirebilir."

XS
SM
MD
LG