Erişilebilirlik

12 Aralık 2005: Venezüella Seçimleri, Fransa'daki Olaylar ve ABD'de İdam Değerlendiriliyor


Washington Post, Venezüella’da 4 Aralık’ta yapılan ve muhalefetin boykot ettiği parlamento seçimlerine, halkın yüzde 75’inin katılmadığını hatırlatıyor. Yeni parlamentonun tamamen Devlet Başkanı Hugo Chavez yanlılarından oluştuğunu kaydeden gazete, çıkan sonuçtan muhalefeti de sorumlu tutuyor ve Venezüella’da demokratik sistemin büyük bir darbe aldığını savunuyor.

" Amerika Devletleri Örgütü’nün oluşturduğu heyet, Chavez ile muhalefet arasında samimi, kapsamlı ve iyi niyetli bir diyalogla Venezüella’da demokrasinin yaşatılabileceği yönünde bir görüş bildirdi. Bu diyalogun her şeyden önce kuvvetler ayrılığı ilkesini güçlendirmeyi hedeflemesi gerektiğini belirtti ve bu ilkenin bütün demokratik sistemlerin temeli olduğunu vurguladı. Şu anda Venezüella'da böyle bir demokratik dengenin varlığından söz etmek mümkün değil ve yaptıklarına bakılırsa, Chavez’in amacının da zaten bu olduğu görülür."

New York Times ise Paris varoşlarında başlayarak bütün Fransa’yı sarsan şiddet olaylarını Amerika’da 1960’lı yıllarda yaşanan toplumsal karışıklıklara benzetiyor. Amerika’nın yaşanan olaylardan gerekli dersi çıkarttığını belirten gazete, özellikle kentsel yenilenme projelerinin önemini vurguluyor ve varoşların oluşumuna izin vermeyecek bir iskân politikası izlenmesi gerektiği görüşüne yer veriyor.

" Amerika, kentsel yenilenme projelerini aşamalı bir biçimde hayata geçirdi ve ülke tarihinin bu alandaki en başarılı girişimine harcanan parayı yavaş yavaş azalttı. Fransızlar ise aceleyle işe girişti. Eğer Fransız hükümeti bu konudaki kararlılığını korur ve dar kafalı muhalefete kulak asmazsa, kentsel yenilenme projeleri son isyanın merkezi olan mahallelerde önemli bir değişim sağlayabilir."

Los Angeles Times ise Hong Kong’da yapılacak Dünya Ticaret Örgütü toplantısı öncesinde, Fransa’nın olumsuz tavrı nedeniyle dünya tarım ticaretinin liberalleşmesine yönelik umutların azaldığı görüşüne yer veriyor. Tarım ürünlerinde sübvansiyonun kaldırılmasının gelişmekte olan ülkeler için çok yararlı olacağını ifade eden gazete, Fransa’nın sübvansiyonlarda ısrar ederek Avrupa Birliği içinde de sorun yarattığını ileri sürüyor.

"Avrupa Birliği'nin ticaret politikalarında belirleyici bir rol oynayan Fransa, her ne kadar kendini gelişmekte olan ülkelerin temsilcisi olarak gösterse de, ticaret görüşmelerindeki tavrı bunu yalanlıyor. Fransız işadamları ise daha kapsamlı bir ticaret anlaşmasının Fransa’nın çıkarına olduğunun farkında. Genç neslin ve işadamlarının Paris’e daha akıllı bir ticaret politikasını kabul ettirmesi yönünde bir umut var. Ne yazık ki, bu umut bu hafta gerçekleşmeyecek."

Amerika’da son günlerde idam cezasıyla ilgili tartışmaların yoğunlaştığına dikkat çeken USA Today, idam cezasına karşı ömür boyu hapis cezasını savunanların sayısının arttığını belirtiyor. İdam cezasının suç oranını azaltmadığını rakamlarla örnekleyen gazete, bir çok sanığın da yanlışlıkla idam edildiğini hatırlatıyor.

" Kaliforniya valisi Arnold Schwarzenegger’in yarın sabah idam edilmesi beklenen Stanley Williams’in af başvurusu konusunda karar vermesi gerekiyor. Williams’ın demir parmaklıklar arkasında çetelere karşı başlattığı mücadele, ölümünün hangi amaca hizmet edeceği sorusunu da beraberinde getiriyor. Williams ve idam edilmeyi bekleyen diğer mahkumlar için ömür boyu hapis cezası daha uygun ve belki de daha sert bir ceza değil midir?"

XS
SM
MD
LG