Erişilebilirlik

Avustralya'da Irkçı Şiddet Olayları


Avustralya’nın Sydney kentinde dün patlak veren ırkçı şiddet olayları bütün gece devam etti.

Olaylara, bir plajda çoğu sarhoş yüzlerce beyaz gencin Ortadoğu kökenli sandıkları iki gence saldırması yol açtı. Avustralya bayrakları sallayan gençler bütün gün Araplara benzettikleri kişileri taciz etti. Gece ise Müslüman gençlerin gruplar halinde yüzden fazla aracın camlarını kırdığı öğrenildi.

Başbakan John Howard hoşgörü çağrısında bulundu, ırk ya da etnik kökenlerinden ötürü kimseye ayırım yapılamayacağını söyledi.

Sydney’de, dün öğle vakti başlayan ve gece de devam eden olaylarda en az 30 kişi yaralandı, çok sayıda araç ve işyeri ateşe verildi. Olaylar çoğu sarhoş yüzlerce beyaz gencin bir plajda Ortadoğu kökenli sandıkları iki gence saldırmasıyla başladı. Duruma müdahale eden polisler saldırıya maruz kalan gençleri kurtarıp yakındaki bir otelde korumaya aldı.

Sydney’in ünlü Cronulla Plajındaki olayların, Lübnanlı gençlerin iki cankurtaranı dövdükleri ve kızlara sarkıntılık ettikleri şeklindeki söylentiler yol açtı. Daha sonra olaylardan habersiz plaja giden esmer veya Ortadoğulu izlenimi veren herkes saldırıya hedef oldu. Sarhoş gençler bu kişilere küfür ve hakaret etti, üzerlerine bira şişeleri attı.

İki Müslüman kadına saldıran gençlerin, kadınlardan birinin başörtüsünü zorla çıkardıkları öğrenildi. Kadınları gençlerin elinden kurtaran bir polis yetkilisi, gazetecilere, daha önce bu tür bir vahşete tanık olmadığını söyledi.

New South Wales Emniyet Müdürü Ken Moroney “tüm meslek hayatımda gözü dönmüş bir grubun, sarhoş bir grubun bir kadına saldırmasına ilk kez tanık oldum. Zavallı kadının tek suçu o anda sokakta olmaktı” dedi.

Yaklaşık 20 milyon nüfuslu Avustralya'da 5 milyon göçmen yaşıyor. Göçmenlerin bir milyondan fazlası İngiltere doğumlu. Göçmen sıralamasında İngiltere’yi Yeni Zelanda, İtalya, Çin ve Vietnam izliyor. Toplam Müslüman sayısı ise 300 bin.

Olaylarla ilgili olarak açıklama yapan Başbakan John Howard, ırk ayırımına asla göz yumulmayacağını söyled. Howard "Görünüşleri ya da etnik kökenlerinden ötürü insanlara saldırılması kabul edilemez" dedi. Etnik ve dini hoşgörü çağrısında bulunan Avustralya Başbakanı, Hıristiyan ve Müslüman gençler arasındaki şiddet eylemlerine hükümetin sık sık yaptığı terör uyarılarının sebep olduğu suçlamasını reddetti.

Polis yetkilileri olayların Hıristiyan beyazların üstünlüğüne inanan faşist grupların kışkırtmasıyla başladığı görüşünde.

Avustralyalı Müslümanlar, 4 yıl önce Amerika’da meydana gelen terör eylemlerinden sonra kendilerine ayırım yapılmaya başlandığını öne sürüyor. Endonezya’da, sorumluluğunu Cemiyeti İslami adlı şeriatçı terör örgütünün üstlendiği bombalı saldırılardan sonra iki toplum arasındaki ilişkiler daha da kötüleşti. Bali’deki saldırılarda yüze yakın Avustralyalı da ölmüştü. Müslüman toplumunun liderleri mevcut gerginlikten kısmen basın yayın organlarını sorumlu tutuyor ve yeni terör yasalarının daha çok Müslümanları hedef alacağını ve bunun durumun daha da kötüleşmesine yol açacağını savunuyor.

XS
SM
MD
LG