Erişilebilirlik

Hırvat General Savaş Suçlarını Kabul Etmedi


Hırvat savaş suçu sanığı General Ante Gotovina, Lahey’deki Birleşmiş Milletler Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde bugün kendisine yöneltilen insanlığa karşı suç ve savaş suçu iddialarını kabul etmedi. General Gotovina aleyhinde yedi ayrı suçlama bulunuyor.

Mahkeme Gotovina’yı, 1995 yılında Hırvat ordusunun Sırpların elindeki bir bölgeye yönelik operasyonu sırasında en az 150 Sırp’ın ölümünden de sorumlu tutuyor. Eski Hırvat generale yöneltilen suçlamalar arasında, Sırplara zulmetmek ve onları sınır dışı etmek de var.

Gotovina eski Bosnalı Sırp liderler Radovan Karadzic ve Ratko Mladic'in ardından Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nce en çok aranan üçüncü kişiydi. 2001 yılından bu yana kaçak olan 50 yaşındaki Gotovina, geçen hafta Çarşamba günü İspanya’ya bağlı Kanarya Adalarında yakalanmıştı.

Pazar günü Hırvatistan’ın Split kentinde binlerce kişi Gotovina’ya destek vermek amacıyla bir gösteri yaptı. Göstericiler, General’in Hırvatistan’ın eski Yugoslavya’dan bağımsızlığını kazanmasını sağlayan bir kahraman olduğunu öne sürdü.

Öte yandan Hırvatistan'ın Vukovar kentinde, 1991 yılında 200'e yakın Hırvat savaş esirinin katledilmesinden sorumlu tutulan 14 Sırp milisi, Sırbistan'da görülen davada suçlu bulundu.
XS
SM
MD
LG