Erişilebilirlik

CIA Başkanı Ankara'da


Ankara-Washington arasındaki üst düzey ziyaretler devam ediyor. Geçen hafta Ankara’ya gelen Amerika Federal Soruşturma Bürosu, FBI Başkanı Robert Mueller’den sonra bu kez de Merkezi İstihbarat Dairesi CIA Başkanı Porter Goss Ankara’da.

CIA başkanının programıyla ilgili kesin bilgi verilmiyor. CIA Başkanı’nın Milli İstihbarat Teşkilatı ve Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle görüşeceği tahmin ediliyor. Porter Goss’un ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da bir araya gelmesi öngörülüyor.

Görüşmelerde, PKK ve El-Kaide gibi terör örgütlerine karşı alınacak önlemler ve atılacak adımların ve Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Kürt gruplarla ilgili endişelerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Hürriyet gazetesinde yer alan bir habere göre, CIA Başkanı’nın ziyareti 15 Aralık’taki Irak seçimlerinden sonra Amerika’nın PKK’ya karşı ciddi bir girişim başlatabileceğinin işareti.

Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada ise, FBI ve CIA başkanlarının Ankara ziyaretlerinin arkasında bir şey aramanın yanlış olduğunu ve bu ziyaretlerin Milli İstihbarat Teşkilatı’nın daveti üzerine yapıldığını söyledi. Erdoğan ziyaretlerle ilgili, “bilgi akışının sağlıklı hale gelmesi beklentimizdir” dedi.

CIA Başkanı Porter Goss’un ziyaretinde, Türkiye’ye indiği tespit edilen CIA uçaklarıyla ilgili bilgi vermesi de bekleniyor.

Ancak Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Sabiha Gökçen havaalanına inen CIA uçağının gözaltına alınan zanlıları sorguladığı yönündeki iddiaları yalanladı. Abdullah Gül Anadolu Ajansına verdiği demeçte, 15 Kasım tarihinde Sabiha Gökçen havaalanına inen uçağın bir sivil yolcu uçağı olduğunu ve bu uçağa standart yer hizmetleri dışında herhangi bir hizmet verilmediğini söyledi.

Türkiye’de yabancı bir yetkilinin, bir zanlıyı sorgulayamayacağına da işaret eden Gül, zanlılar ile ancak mahkemelerin tayin ettiği yetkililerin görüşebileceğini vurguladı.

Washington Post gazetesi Kasım ayında, CIA'nin teröre destek verdiği iddiasıyla yakaladığı kişileri Doğu Avrupa'daki gizli cezaevlerinde sorguladığını yazmıştı. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise geçen hafta yaptığı açıklamada haberleri yalanlamış ve Amerika'nın hiçbir ülkenin hava sahasını veya havaalanını, tutuklulara işkence edilmesi talimatıyla kullanmadığını söylemişti.
XS
SM
MD
LG