Erişilebilirlik

Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt ABD'de


Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Amerika’ya geldi. İki gün New York’ta kalacak olan, Orgeneral Büyükanıt’ın Pazartesi günü öğleden sonra başkent Washington’a geçmesi bekleniyor.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Amerika ziyareti, bir Türk Kara Kuvvetleri komutanının bu ülkeye uzun yıllar sonra yaptığı ilk resmi ziyaret niteliğini taşıyor. Ziyaretin ABD açısından önemi ise Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın 2006 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevini devralacak olması olarak gösteriliyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de, 2002’de göreve başladıktan kısa süre sonra Amerika’yı ziyaret etmişti.

Ziyaretinin ilk ayağı olan New York’ta geçirdiği iki gün basına kapalı olan Büyükanıt’ın haftanın ilk günü sabahtan New York’ta bulunan West Point Kara Harp Okulu’nda incelemelerle bulunması öngörülüyor.

Dünyanın en prestijli askeri okullarından biri olan ve Amerikan siyasetinde etkin birçok askeri yetkilinin yetiştiği West Point Kara Harp Okulu’ndaki incelemelerinin ardından Pazartesi günü öğleden sonra Orgeneral Büyükanıt’ın başkent Washington’a geçecek.

Büyükanıt’ın Washington’da meslektaşı Orgeneral Peter Schoomaker’ın yanı sıra, Pentagon’un üç numaralı ismi, politikadan sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı ve Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve Kara Kuvvetleri Bakanı Francis Harvey ile görüşmesi öngörülüyor.

Büyükanıt, resmi görüşmelerinde iki ülkeyi ilgilendiren askeri gelişmelerle, savunma sanayii konularını ele alacak. Ancak siyasi gözlemciler, sözkonusu görüşmelerde öne çıkacak iki sıcak gündem maddesini Irak ve PKK olarak gösteriyorlar

Orgeneral Büyükanıt’ın Amerikalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin Amerika’dan PKK konusunda somut adımlar atmasını isteyeceği öngörülüyor. Her ne kadar Amerikalı yetkililer değişik düzeylerde, PKK’yla mücadelede Türkiye’ye destek verdiklerini ve bu konudaki işbirliğinin daha yüksek düzeyde devam edeceğini ifade etseler de Ankara, bu desteği yeterli bulmuyor.

Orgeneral Büyükanıt’ın Washington’da bulacağı sırada gerçekleşekcek olan Irak’taki seçimlerin adil yapılması konusunda Türkiye’nin hasasiyetini de Amerikalı askeri yetkililere aktarması bekleniyor. Büyükanıt’ın Özellikle Sünnilerin seçimlere katılması ve Kerkük’ün geleceğiyle ilgili konulara vurgu yapacağı tahmin ediliyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt Washington’da, ayrıca Türk-Amerikan Konseyi’nin yöneticileriyle de bir araya gelecek.

Washington’dan sonra Virgina’daki askeri tesislerde incelemelerde bulunacak olan Büyükanıt, 17 Aralık’ta Amerika’dan ayrılacak.
XS
SM
MD
LG