Erişilebilirlik

Yaşar Büyükanıt Amerika Yolcusu


Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Cumartesi günü Amerika’ya geliyor. Orgeneral Büyükanıt, Amerika’lı meslektaşı Orgeneral Peter Schoomaker’la görüşecek.

New York’a Cumartesi günü ulaşacak olan Orgeneral Büyükanıt’ın haftasonunda, West Point Kara Harp Okulu’nda incelemelerde bulunması ve Pazartesi günü de Washington’a geçmesi bekleniyor.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın başkent Washington’da Amerika Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Peter Schoomaker’ın yanı sıra, Pentagon’un üç numaralı ismi, politikadan sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman ve Kara Kuvvetleri Bakanı Francis Harvey ile görüşmesi öngörülüyor.

Görüşmelerde iki ülkeyi ilgilendiren askeri gelişmelerle, savunma sanayii konuların ele alınması bekleniyor. Irak ve PKK konusu ise bu konuların başında geliyor. Türkiye uzun süredir terör örgütü PKK ile mücadelede Amerika’dan yardım istiyor. Ankara’ya geçtiğimiz aylarda gelen Amerikalı yetkililer ise, PKK’yla mücadelede Türkiye’ye destek verdiklerini ve bu konudaki işbirliğinin daha yüksek düzeyde devam edeceğini ifade ediyorlar. Orgeneral Büyükanıt’ın PKK konusunun yanısıra, Irak’ta 15 Aralık’ta yapılacak seçimlerin adil ve düzgün yapılması konusundaki görüşlerini de aktarması bekleniyor. Türkiye’nin özellikle Sünnilerin seçimlere katılması ve Kerkük’ün geleceğiyle ilgili hassasiyetleri bulunuyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt Washington’da, Türk-Amerikan Konseyi’nin yöneticileriyle de bir araya gelecek.

Washington’dan sonra Amerika’nın askeri tesislerinde incelemelerde bulunacak olan Orgeneral Büyükanıt’ın, 17 Aralık’ta Amerika’dan ayrılması bekleniyor. Büyükanıt’ın ziyareti, bir Türk Kara Kuvvetleri komutanının Amerika’ya uzun yıllardır yapacağı ilk resmi ziyaret niteliğini taşıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de, göreve başladıktan kısa süre sonra Kasım 2002 tarihinde Amerika’ya gitmişti.
XS
SM
MD
LG