Erişilebilirlik

'Amerika'ya Ayrıcalık Tanınamaz'


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yetkilisi Louise Arbour, terörizmle mücadele alanındaki bazı yeni uygulamalarının tutuklulara muameleyi düzenleyen uluslararası standartlara zarar vereceği uyarısında bulundu. Amerika’nın Birleşmiş Milletler temsilcisi John Bolton buna sert bir yanıt verdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları yetkilisi Louise Arbour terörizmle mücadelede kullanılan yeni yöntemlerin, işkence ve tutuklulara gayri insani muamele yasağını baltalayacağını söyledi.

Gazetecilerle dün görüşen Louise Arbour, hiçbir ülkeyi, bu konudaki uluslararası yasaları çiğnemekle suçlamadı. Yetkili sözlerinin genellikle basında gördüğü haberlere dayandığını da kaydetti. Bununla birlikte Arbour Amerika’yı hedef alan bazı suçlamalara katıldı. Arbour işkence veya CIA’nin bazı faaliyetlerinin, uluslararası kuralların bir istisnası gibi görülemeyeceğini belirtti ve bu faaliyetlerin şu andaki yasalara ters düştüğünü söyledi.

Eski bir Kanadalı yüksek mahkeme üyesi olan Arbour, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’in bu hafta söylediği bazı sözlere de katılmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Anladığım kadarıyla Rice, “Amerika işkence uygulamaz ve tasvip etmez. İnsanları, işkence göreceklerini bildiğimiz yerlere göndermeyiz,” şeklinde konuştu. Ancak bu sözler insan hakları konusundaki standartlara uygun değil. Uluslararası yasaların öngördüğü standart, işkence ihtimalinin varlığını esas alır.”

Louise Arbour’un bu sözlerine Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton sert tepki gösterdi. Bolton, Arbour’un basında çıkan yorumlara dayanarak konuşmasını eleştirdi. Büyükelçi Bolton ayrıca, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları yetkilisinin, tutuklulara kötü muamelenin, Amerika’nın manevi liderliğine zarar verdiği yolundaki sözlerini de eleştirdi.

Bolton böyle bir eleştirinin meşru olmadığını öne sürdü ve Louise Arbour’un, itibarını kaybetmiş bulunan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nu reformdan geçirme çabalarına zarar verdiğini savundu.

XS
SM
MD
LG