Erişilebilirlik

Demokratlar Başkanı Eleştirdi


Kongre’deki Demokratlar, Irak politikasından dolayı Başkan Bush’u eleştirirken, Cumhuriyetçi milletvekilleri, son konuşmasında stratejisiyle ilgili daha fazla bilgi verdiğini belirterek Başkanı desteklediler.

Başkan Bush dünkü konuşmasında, Irak’ta sağlanan ekonomik ilerlemenin halkına daha iyi bir gelecek umudu verdiğini söyledi. Irak politikasını savunan Bush, özellikle yardım projeleri ve imar çalışmaları üzerinde durdu. Irak’ın yeniden inşasının beklendiği kadar hızlı ilerlemediğini kabul eden Bush, bundan güvenlik sorunlarını ve Saddam Hüseyin rejimini sorumlu tuttu. Bush, buna karşılık, halkın günlük yaşamlarında somut ilerleme gördüğü Necef ve Musul kentlerini başarı örneği olarak gösterdi.

Ancak Başkanın sözünü ettiği ilerlemeler Kongre’deki Demokrat Partili üyeleri pek de tatmin etmiş görünmüyor. Başkan Bush, Irakla ilgili stratejisini açıklarken, Amerikan kuvvetlerini çekmek için takvim vermeyi reddetti. Demokrat Senatör Jack Reed, Başkan Bush’un Irak’taki gelişmeleri Amerikalılara anlatabilmek için önemli bir fırsatı daha değerlendiremediğini söylüyor.

Jack Reed, Başkan Bush’un futbol stadyumları ve okul kitaplarından söz ettiğini ve bunların, küçük başarılar olduğunu söyledi. Reed, “Başkan harabeye dönmüş alt yapı tesislerinin tamir edileceğini söylüyor. Bunlar ne kadar zaman alacak ve kaç paraya mal olacak?” sorularını sordu. Geçen ay Amerikan kuvvetlerinin Irak’tan altı ay içinde çekilerek, bölgede bir hızlı müdahale gücü bulundurulmasını öneren Kongre üyesi John Murtha, Amerika’nın Irak’ta askeri yollardan zafer beklememesi gerektiğini vurguladı. Murtha, Başkanı eleştirirken onun saygınlığına zarar verilmemesi gerektiğini söyleyen Demokrat Partili senatör Joseph Lieberman’a da yanıt verdi.

Murtha, Başkanın kendisine güven duyulacak şeyler söylemediğini de kaydetti. Murtha Bush’un başlangıçta Irak’la el Kaide arasında bir ilişki olduğunu; Irak’ın nükleer silah edinmeye çalıştığını ve Saddam Hüseyin’in biyolojik ve kimyasal silahlara sahip olduğunu söylediğini hatırlattı ve bunların gerçek çıkmadığını belirtti. Murtha, Başkan’ın şimdi de Irak’ta ilerlemelerden söz ettiğini belirtti, “ancak bu ilerlemeleri ben göremiyorum” dedi. Demokrat partili Kongre üyesi Murtha’nın konuşmasını destekleyen Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi, Başkanın Amerikan halkını, Irak’taki ilerlemeler konusunda yanılttığını öne sürdü.

Nancy Pelosi, “Başkan Irak’ta işler iyi gidiyor dedi diye orada işler iyi gitmiyor. Ekonomi, işsizlik, petrol ve elektrik üretimiyle ilgili sorunlar çözülemedi ve biz başarılı olamadık” şeklinde konuştu. Cumhuriyetçiler ise Demokratlardan farklı düşünüyor. Onlar Başkanın söylediği gibi Irak’ta ilerleme kaydedildiğine inanıyor. Cumhuriyetçiler, Nancy Pelosi’nin yanı sıra, Irak’ta Amerika'nın zafer kazanabileceği düşüncesine “tamamıyla yanlış” diyen Demokrat Parti Başkanı Howard Dean’e de ateş püskürüyor.

XS
SM
MD
LG