Erişilebilirlik

Dünya Kupası Kura Çekimleri Yarın


Almanya yarın akşam birkaç saatliğine bile olsa, ülkeyi sarsan CIA krizini, yeni hükümetin bu bağlamda yaşadığı zorlukları ve bir türlü düzelmeyen ekonomik verileri unutacak, hemen herkez televizyon önüne kilitlenecek.

Buna neden Leipzig kentinde büyük bir şov programı kapsamında gerçekleşecek olan Dünya Kupası finalleri gruplarının kura çekimi. Ancak bu çekilişi sadece Almanya değil, toplam 136 ülkede 300 milyon kişi naklen izleyecek.

2002 yılında Güney Kore'de ise kura çekilişini 100 ülke ve 200 milyon kişi takip etmişti. Güney Afrika, Fas, İngiltere arasından sıyrılıp, özellikle Almanların efsanevi futbolcusu Franz Beckenbauer'in çabalarıyla Almanya'da yapılmasına karar verilen ve gelecek yıl 9 Haziran ile 9 Temmuz tarihleri arasında yapılacak organizasyon için FIFA 32 takımın 8'ini seri başı yaptı.

Diğer 24 takım ise 2, 3, 4 ve Sırbistan Karadağ'ın yer aldığı özel torbalara yerleştirildi. Kura çekiminde Avrupa kıtası hariç aynı kıtadan 2 takım aynı grupta yer almayacak. Bir grupta en fazla 2 Avrupa takımı yer alabilecek. 32 takım, dörderli sekiz gruba ayrılacak.

Kuraların çekilişinde bütün dünyanın gözü Lothar Matthäus'un parmaklarına kitlenecek. Organizasyon Komitesi kura çekimi için 150 kez milli takım formasını taşımış olan Matthäus'u seçti. 44 yaşındaki Matthäus Dünya Kupasına katılamayan Macaristan Milli Takımı'nın teknik direktörülüğünü yapıyor.

Açılış maçı, 9 Haziran'da, Münih'te dıştan bakıldığı zaman ünlü ‘Zeplin’ini andıran ve bir teknoloji harikası olarak tanımlanan Allianz Arena Stadı’nda olacak. Bu tarihten itibaren 9 Temmuz'a kadar 64 maç oynanacak.

Organizasyon komitesi şehirleri belirlerken çok düşünmüş. Maçları bir bölgede değil de tüm Almanya'ya yaymak için şehir tercihlerini dikkatli bir şekilde yapmış. Münih'in dışında, Dortmund, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Hanover, Kaiserslautern, Köln, Leipzig, Nürmberg ve Stuttgart bulunuyor.

Final maçı ise 9 Temmuz’da Berlin’de. Almanya 2006 Dünya Kupası için ülke çapında 3.5 Milyon ziyaretçi bekliyor.

Dünya Kupası’nın ülke ekonomisine yapacağı katkı üzerine şimdiden Alman ekonomistler tahminler yürütmeye başladı. Buna göre, dünya kupasını izlemesi beklenen ziyaretçilerin ekonomiye 4 milyar Euro’luk bir getiri sağlaması bekleniyor.

Almanya, Dünya Kupası organizasyonu düzenleme çalışmaları çerçevesinde stadyumların inşası ve yenilenmesi, otoyolların, tren yollarının ve diğer ulaşım yollarının gözden geçirilmesi için 6 Milyar Euro harcama yaptı.

Dünya Kupasının 30.000 kişiye yeni istihdam oluşturma imkanı ve yıllık büyümesi yüzde 1 olan Alman ekonomisinde üçte bir oranında artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Dünya Kupası’nın sloganı ise: "Dünya, Dostlarını Ziyaret Ediyor", amblemde tüm kıtaların buluşmasını andıran bir simgeyle hazırlanmış.

Kupada baştan sona kadar dostluk mesajı verilmesine çalışılacak. Dünyanın içinde bulunduğu ortamı düşünürsek, önümüzdeki yıl, hiç olmazsa dört hafta boyunca Almanya’dan dünyaya sıcak bir sevgi rüzgarı yayılacak.

XS
SM
MD
LG