Erişilebilirlik

'Irak Seçiminin Başarısı BM'ye Bağlı'


Irak’ta 15 Aralık’ta yapılacak seçimler yaklaşırken Türkiye, Birleşmiş Milletler’i seçimlerin düzgün yapılabilmesi için daha aktif olmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a bir mektup göndererek, 15 Aralık’ta Irak’ta yapılacak seçimlerin önemini hatırlattı.

Gül 2 Aralık tarihli mektubunda, Kerkük'ün statüsüne yeni Irak meclisi tarafından karar verileceğine dikkat çekti ve Birleşmiş Milletler'in bu süreçte yer almasını istedi. Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler'in Kerkük'te bir ofis açmasının da yararlı olacağını vurguladı. Seçimin başarısının Birleşmiş Milletler’in varlığına bağlı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Gül, “Irak'ta kimsenin kendisini seçim sürecinden dışlanmış hissetmemesini sağlanmalı” dedi.

Abdullah Gül dün ayrıca İslam Konferansı Örgütü Olağanüstü Zirvesine katılmak için bulunduğu Suudi Arabistan’da yaptığı açıklamada, Kerkük’te Kerkük’lü olmayan birçok kişinin oy listelerine yazıldığını ancak bu kişilerin listelerden silinmesi için çalışmaların yapıldığını söyledi. Gül, “Amerikan güçleri de, koalisyon güçleri de, Irak’ın yeni yönetimi de buna çok önem veriyor” dedi.

Türkiye başta Kerkük’te olmak üzere, 15 Aralık’ta Irak’ta yapılacak seçimlerin adil ve düzgün olmasını istiyor. Dışişleri Bakanlığı da, Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin önemine sıklıkla dikkat çekiyor. Sünnilerin seçime katılımı ise, Türkiye’nin vurguladığı bir diğer önemli konu. Geçtiğimiz haftasonu İstanbul’da, Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak'taki Sünni toplumunun temsilcisi Tarık Haşimi ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün bir araya geldiği toplantıda da, Irak’ta bütün kesimlerin seçime katılması gerektiği vurgulandı.

Bu arada, Irak yeniden yapılanma için Türkiye’den yardım istiyor. Ankara’da bulunan Irak Bayındırlık Bakanı Casim Muhammed Cafer, Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’le görüştü. Irak Bayındırlık Bakanı Cafer, 2010 yılına kadar Irak’a 3 milyon konut gerektiğini ve Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olarak Irak’ın bu konudaki problemlerini çözebileceğini söyledi.

FBI Başkanı Ankara'ya gidiyor

Bu arada Amerika’nın en önemli güvenlik birimlerinden, Federal Soruşturma Bürosu, FBI’ın başkanı yarın başkent Ankara’ya gidiyor. FBI Başkanı Robert Mueller’in Cuma günü Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner’le görüşmesi bekleniyor. Amerika’nın Sesi Radyosu’na açıklama yapan Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, yabancı ülkelerdeki FBI birimlerini denetlemek için dolaşan Mueller’in ülkesine dönüş yolunda son olarak Ankara’ya geleceğini belirttiler ve Türkiye ile Amerika arasında emniyet ve kolluk kuvvetleri konusunda işbirliği olduğunu hatırlattılar.

XS
SM
MD
LG