Erişilebilirlik

Ukrayna NATO Üyeliğine İlerliyor


Güneydoğu Avrupalı Savunma Bakanlarının Washington’daki toplantısında, Ukrayna gruba üye kabul edildi. Ukrayna Savunma Bakanı Anatoliy Hrytsenko bu gruba üyeliğin, kendilerine NATO üyeliğine daha iyi hazırlanmak için imkan vereceğini söyledi.

Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Avrupalı Savunma Bakanları grubu, Şubat ayında Afganistan’a barış gücü kuvvetleri göndereceğini açıkladı. Grup ilk kez Avrupa dışına kuvvet gönderecek. Bu gruba Amerika, Türkiye, Yunanistan ve İtalya’nın yanı sıra yedi doğu Avrupa ülkesi üye. İki günlük toplantıya ev sahipliği yapan Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Amerikan askerlerinin Avrupa ülkelerinde konuşlandırılmasıyla ilgili resmi görüşme yapmadıklarını açıkladı.

Bir basın toplantısı düzenleyen Rumsfeld, eskiden olduğu gibi Almanya, İtalya ve Japonya’dakilere benzer çok sayıda Amerikan askeri ve ailesi için büyük üsler kurulmayacağını bildirdi. Rumsfeld bunun yerine, küçük çapta Amerikan askerini belli ülkelerde tutma, gerektiğinde buralara ek kuvvet gönderme ve başka yerlere nakletme konusunda, çeşitli ülkelerle anlaşmalar imzalamaya çalışacaklarını belirtti.

“Dünyanın diğer yerlerinde, hem ülkelerin egemenlik çıkarlarına hem de bizim ihtiyaçlarımıza cevap verecek bir dizi üssü kullanmamız iyi olur.”

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice dün Romanya’da böyle bir anlaşma imzalamıştı. Romanya Savunma Bakanı Teodor Atanasiu, Washington’daki toplantıda, bu anlaşmanın ülkesine pek çok yarar sağlayacağını söyledi. Romanyalı bakan bunlar arasında, Amerikan askerleriyle ortak tatbikatları, askeri teknolojinin modernleştirilmesini ve Amerikan askerlerine mal ve hizmet verilmesinden sağlanacak ek kazancı saydı.

Bulgaristan Savunma Bakanı Vesselin Bliznakov da ülkesindeki bir üstten Amerika’nın yararlanması konusundaki görüşmelerin iyi ilerlediğini söyledi. Bu konudaki anlaşmanın Mart ayında imzalanacağını belirten bakan, Amerika’yla sağlanacak üs anlaşmasının yaratacağı askeri ve ekonomik fırsatlardan ülkesinin yararlanacağını kaydetti. Güneydoğu Avrupalı savunma bakanlarının toplantısında sınır güvenliği, terörizmle mücadele, askeri araştırma ve teknoloji, askeri alanda tıbbi bakım gibi konular ve yapılacak işbirliği de ele alındı.

XS
SM
MD
LG