Erişilebilirlik

Gül - Halilzad Görüşmesi


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül İstanbul’da Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad’la görüştü.

Bir saatten fazla süren görüşmenin ardından Gül, Halilzad ve Irak'taki Sünni toplumunun temsilcisi Tarık Haşimi’yle ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Gül, ''Türkiye'nin arzusu, siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü koruyacak demokratik bir Irak'ın ortaya çıkmasıdır” dedi. Dışişleri Bakanı, Irak’taki tüm etnik unsurların da bu süreçte yer alması gerektiğini de söyledi.

Gül, 15 Aralık’ta yapılacak Irak genel seçimlere de değinerek ''daha önceki seçime katılmayanların bu seçime katılıp siyasi mücadele içerisinde söyleyeceklerini söylemesi ve Irak'ın kuruluşunda rol alması gerekir'' şeklinde konuştu. Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Irak’taki bütün gruplarla ayırım gözetmeksizin yakın temas içinde olduğunu, Arap, Şii, Sünni, Türkmen, Kürt tüm gruplara Türkiye’nin görüşlerinin aktarıldığını kaydetti.

Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad da, Irak'taki tüm grupların seçimlere katılmaları konusunda ülkesinin elinden gelen tüm gayreti gösterme kararlılığında olduğunu söyledi. Irak'ın zor bir geçiş döneminde olduğunu belirten Halilzad, bu dönemde başarılı olabilmek için komşu ve bölge ülkelerinin desteğine ihtiyacı bulunduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG