Erişilebilirlik

Kazak Seçmenler Oy Kullandı


Kazakistan’da bugün devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Muhalefet, seçimlere hile karıştırıldığını iddia ederken, Merkez Seçim Komisyonu, sandıklar kapanmadan önce, katılım oranının yüzde 68 düzeyinde olduğunu açıkladı.

Sandık başlarında yapılan anketler işbaşındaki Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in dört rakibini geride bırakarak yeniden seçileceğini gösterdi.

Moskova merkezli Siyasi Teknolojiler Merkezi tarafından yapılan anketlere göre Nazarbayev, oyların yüzde 85’ini alırken, en yakın rakibi Zharmakhan Tuyakbay’ın oy oranı yüzde 8’de kaldı.

Nazarbayev, bugünkü seçimleri kazandığı kesinleşirse 16 yıllık iktidarını 7 yıl daha uzatacak.

Kazakistan seçimlerini bin beş yüzü aşkın bağımsız gözlemci izledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, seçimlerin adilliği konusunda bazı çekinceleri bulunduğunu açıkladı. Seçimlerin ilk resmi sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor.

Seçim kampanyası boyunca Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, iktidarının devamının istikrarı güçlendireceğini, yeniden seçilirse, Kazakistan’ın petrol zenginliklerinden tüm Kazak halkının yarar göreceğini söyledi.

Devlet Başkanı’nın seçim öncesinde yaptığı bu vaatler birçok seçmenin tercihinde etkili oldu.

Adını açıklamayan bu genç seçmen, Amerika’nın Sesi muhabirinin sorularını yanıtlarken, oyunu istikranın devamından yana kullandığını söyledi. Bir diğer seçmense, oylamanın adil ve serbest bir ortamda yapıldığını, muhalefetin seçim sonuçlarının iptal edilmesini istemeye hakkı olmayacağı görüşünü savundu. Aynı seçmen, “sonuçları beğenmeyen Kazakistan’ı terkeder” derken, muhalefete oy verdiğini söyleyen bir diğer Kazak seçmen, ülkesini terketmeye niyeti olmadığını, iktidar değişimi için mücadeleye kararlı olduğunu kaydetti.

Bir diğer seçmen de, seçimler Batılı gözlemciler tarafından hileli bulunursa, can güvenliğinden korkmasına rağmen, sokak gösterilerine katılıp, seçim sonuçlarını protesto edeceğini söyledi.

Kazakistan’da daha önce yapılan seçimler, bağımsız gözlemciler tarafından eleştirilmiş, seçmen kayıtlarının eksik olduğu, muhalefet adaylarının ve medyanın baskıya uğradığı belirtilmişti.

Muhalefet Cephesi’nin lideri Zharmakhan Tuyakbay da seçim kampanyası sırasında baskıya maruz kaldıklarını, basın özgürlüğünün tamamen kısıtlandığını söyledi, bununla birlikte, sokak gösterilerine başlamadan önce barışçı yolları deneyeceklerini vurguladı.

Oyunu başkent Astana’da kullanan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ise seçimlerin her zamankinden daha demokratik bir ortamda yapıldığını söyledi. Nazarbayev, ülkesinde, Ukrayna veya Gürcistan’daki gibi halk ayaklanmalarının tekrarlanmayacağını, çünkü Kazaklar’ın batı tarzı bir demokrasiye henüz hazır olmadıklarını belirtti.

Bilkent Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi doktor Hasan Ali Karasar seçimi Hülya Polat'a değerlendirdi. Dinlemek için yukarıdaki bağlantıyı tıklayınız.

XS
SM
MD
LG