Erişilebilirlik

Gribin Soğuk Algınlığıyla Bağlantısı Kanıtlandı


Birçok doktor bugüne kadar griple soğuk algınlığı arasında doğrudan bir bağ olduğuna inanmıyordu. Ancak yeni bir araştırma bu kanıyı tamamen değiştirdi.

İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi Grip Araştırmaları Merkezi’nden Doktor Ron Eccles ve ekibinin yaptığı araştırma, grip hastalığıyla soğuk alma arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Doktor Eccles, aşırı üşümenin kesinlikle gribe yol açtığını beliritiyor.

Ron Eccles ve ekibi araştırmayı iki farklı grup üzerinde yapmış. İlk gruptan ayaklarını buz gibi suda tutmaları istenmiş. Doktor Eccles anlatıyor: "Ayaklarını soğuk suda tutanların gribe yakalanma riski yüzde 10 ila 12 oranında daha fazla"


Doktor Ron Eccles çoğu kişiye grip virüsü bulaştığını ama herkesin hastalık belirtileri göstermediğini söylüyor. Ancak bu, insanların burunları üşüdüğünde tamamen değişiyor. Burun üşüyünce, bu organdaki damarlar daralıyor. Bu da vucüdun enfeksiyonlara karşı direncini önemli ölçüde azaltıyor.

Doktor Eccless ve ekibi bu araştırmalarıyla anne-babaların çocuklarına sık sık söylediği “soğuk havalarda sıkı giyinin” tavsiyesine bilimsel bir nitelik kazandırıyor.

XS
SM
MD
LG