Erişilebilirlik

AIDS'e Karşı Yeni Kampanya


Birleşmiş Milletler örgütü, 1 Aralık Dünya AIDS'la Mücadele Günü'nde yaptığı açıklamada, hastalığa karşı beş yıllık bir kampanya başlatılacağını bildirdi.

2010 yılına kadar devam edecek kampanya, “Sözünü Tut, AIDS’i durdur” sloganıyla yola çıkıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yayınladığı mesajda, Amerika’nın AIDS’le savaşta üslendiği öncü rolü vurguladı.

Birleşmiş Milletler AIDS Direktörü Peter Piot, bu hastalıkla mücadelede elde edilen sonuçların umut verdiğini söyledi. Ancak Piot, buna rağmen HIV virüsüyle yaşayanların sayısının, yarısı kadın olmak üzere 40 milyonu aştığını belirtti. Yetkili, teşhis, tedavi ve önleyici çabaların arttırılması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, tüm dünyada 40 milyonu aşkın AIDS hastası var ve bunların yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Yine örgüt rakamlarına göre bu yıl, aralarında 500 bin çocuğun da olduğu 5 milyon kişiye virüs bulaştı ve 3 milyon kişi de yaşamını yitirdi.

Türkiye, AIDS vakalarındaki artışın büyük endişe yarattığı Rusya ve eski doğu bloğu ülkelerinin yanı başında yer alıyor. AIDS Savaşım Derneği, toplumun farklı kesimleri için AIDS virüsü HIV’den korunma kampanyası başlattı. AIDS Savaşım Derneği’nin Başkanı Prof. Dr. Selim Badur, hastalığın giderek arttığını ve kısa vadede aşı umudu olmadığını söyledi. Prof. Badur, bağışıklık sistemini etkisiz hale getirerek insanları ölüme sürükleyen AIDS’in Türkiye’deki seyrini radyomuza değerlendirdi/ Prof. Dr. Badur'la Fuat Kozluklu konuştu.

Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG