Erişilebilirlik

İran Dışişleri Bakanı Ankara'da


Ankara’da temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki, İran’ın nükleer programıyla ilgili Avrupa Birliği ile iki hafta içinde görüşmelerin başlayacağını söyledi. Mottaki ayrıca, gündemlerinde Amerika ile müzakere etmek gibi birşeylerinin olmadığını da ifade etti.

İki günlük resmi ziyaret için Ankara’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki bugün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüştü. İkili ve heyetlerarası yapılan görüşmelerin ardından iki bakan ortak bir basın toplantısı düzenledi.

İran Dışişleri Bakanı Mottaki sözlerine, “İki ülke arasındaki uzun sınırlar dostluk ve barış sınırlarıdır” diyerek başladı. Yeni İran hükümetinin Türkiye-İran ilişkilerini geliştirmek istediğini söyleyen İran Dışişleri Bakanı, PKK konusunda ise terör örgütlerine faaliyet alanlarının gösterilmemesi gerektiğini ifade etti.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mottaki, İran ve Avrupa Birliği arasında İran’ın nükleer programıyla ilgili iki hafta içinde görüşmelerin başlayacağını ancak bu görüşmelerin yerinin henüz belli olmadığını açıkladı. Amerika’nın Irak büyükelçisinin İran’a giderek burada yetkililerle görüşüp görüşmeyeceği yönündeki bir soru üzerine ise Mottaki, gündemlerinde Amerika ile müzakere etmek gibi birşey olmadığını, bunun gibi söylentilerin Amerika’nın iç meseleleri nedeniyle söylendiğini ifade etti.

Irak konusunda bir soru üzerine ise Mottaki, Irak’ta iki seçenek olduğunu söyledi. İran Dışişleri Bakanı, ya Irak toprak bütünlüğü içinde olacak, Irak halkı kendi geleceğini belirleyecek ve yabancı güçler Irak’tan çıkacak, ya da ülkede terörizm ve istikrarsızlık devam edecek dedi. Mottaki birinci seçeneği tercih ettiklerini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde siyasi irade olduğunu ve bu ilişkileri daha da geliştireceklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı bugün NTV televizyonuna verdiği demeçte ise, her türlü nükleer silaha karşı olduklarını söyledi ancak nükleer enerjiyi kullanmak için haklarını müzakere ve anlaşma yoluyla arayacaklarını da sözlerine ekledi.

Mottaki ve beraberindeki heyet bugün Gül’ün yanısıra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğluyla görüştü. İran Dışişleri Bakanı’nın yarınsa, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Bülent Arınç’la bir araya gelmesi bekleniyor.

Amerika, İran'ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor ve bu ülkeye karşı yaptırım uygulanabilmesi için konunun Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesine çalışıyor. Tahran hükümeti ise bunu reddediyor, nükleer enerji programının petrole bağımlılığını azaltmayı, elektrik enerjisi üretmeyi amaçladığını savunuyor.

1985-1989 yılları arasında İran’ın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Mottaki’nin Türkiye’de “istenmeyen şahıs” ilan edildiği ileri sürülmüş ancak Dışişleri Bakanlığı haberleri yalanlamıştı.

Manuçehr Mottaki, Ankara Büyükelçiliği sırasında Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan’la yakın ilişkisi ve radikal İslamcı görüşleriyle tanınıyordu. Mottaki o dönemde üniversitelerdeki türban eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle tepki çekmiş ve Dışişleri Bakanlığı’nca birçok kez uyarılmıştı. Mottaki’nin yarın Necmettin Erbakan’la görüşmesi de bekleniyor.


XS
SM
MD
LG