Erişilebilirlik

Yeşil Sermaye Soruşturuluyor


Almanya’da yaşıyan Türkler arasında‚Yeşil Sermaye’ diye adlandırılan konu nihayet araştırılmak üzere masaya yatırılıyor. Çoğu Türkiye’de yerleşik ama paravana şirketlerle Avrupa’da da etkin olan bazı holdingler özellikle 90lı yıllarda vatandaşa hisse seneti ve kar ortaklığı vaadinde bulunarak, yüklü miktarda para topladılar.

Söz konusu holding ve şirketlerin özellikle halkın dini duygularını istısmar ederek, para toplaması ise bunun yeşil sermaye olarak adlandırılmasına neden oldu. Konuyu araştıran uzmanlar yaklaşık 80 holding ve firmanın özellikle camiileri ve dernekleri kullanarak vatandaşı kendilerine yatırım yapmaları konusunda kandırdığını, daha sonra paravana şirketleri batık göstererek, paraların üzerine yatıldığını, sadece Almanya’da 400 bine yakın Türkün mağdur duruma düştüğünü ve dolandılrılan para hacminin de 4 milyar doları bulduğunu belirtiyorlar. Konuyla ilgili gelen şikayetler ve 3 yıl önce verilen soru önergesi sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuyu araştırmak üzere oluşturulan komisyon da bu hafta ilk kez Almanya’ya geldi.

Komisyon Başkanı Konya AKP milletvekili Kerim Özkul olayın ‘Yeşil Sermaye’ diye adlandırılmasina karşı.

Kerim Özkul, olayın boyutunu ortaya çıkarabilmek için tektek mağdurlarla görüşmek yerine sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek bir sonuca ulaşmak istediklerini söylüyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisine araştırmak üzere önergeyi ilk verenlerden biri olan CHP Istanbul milletvekili Behlun Tamaylıgil, söz konusu olaydan öncelikli olarak Almanya’ya gelen ilk kuşağın etkilendiğini, bunların dinsel sömürüye daha açık olduklarını belirtiyor.

Araştırma komisyonu hafta sonuna kadar Almanya’da kalacak ve değişik kentlerde Türk dernek temsilcileri ile bir araya gelecek. Komisyon üyeleri mağdur olan vatandaşların konsolosluklar aracılığıyla Türkiye’de Sermaye Piyasasi Kuruluna başvurmaları gerektiğini belirtiyorlar. Ancak yüksek sesle söylenmeyen bir diğer gerçek ise, kurulun sadece hukuki işlem başlatma hakkı olduğu, buna karşın giden paraların geri gelme şansının sıfır olduğu.

AKP Konya Milletvekili Kerim Özkul'un açıklamalarıyla birlikte dinleyebileceğiniz habere yukarıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG