Erişilebilirlik

Saddam Yine Meydan Okudu


Geçtiğimiz ayın 19’unda yargılanmaya başlanan devrik Irak lideri ve yedi yandaşının davasına bugün de devam edildi.

Yargıç Rızgar Muhammet Emin başkanlığındaki mahkeme heyetinin karşısına çıkan sanıklardan Taha Yasin Ramazan ve Saddam’ın üvey kardeşi Barzan El Tikriti avukatlarının çalışmalarından memnun olmadıklarını belirterek onları değiştirmek istediklerini söyledi. Bunun üzerine Mahkeme başkanı sanıkların taleplerini göz önünde bulundurarak mahkemeyi bir hafta erteledi.

Devrik lider ve yardımcıları, Bağdat'ın kuzeyindeki Duceil kasabasında 1982 yılında Saddam'a yönelik suikast girişiminin ardından, 148 kişinin öldürüldüğü katliamın talimatını vermekle suçlanıyor. Konuyla ilgili başlayan yargılamanın bugün yapılan ikinci oturumunda mahkeme heyeti başkanı Rıza Muhammet sakin ve anlayışlı tavrını sürdürdü. Buna karşılık devrik lider Saddam Hüseyin, yargılamanın temel konusundan uzak meselelerle günü tamamlamayı başardı. Devrik lider, mahkeme salonuna getirilirken gardiyanların kendisine yaptığı yakışıksız muameleyi eleştirdi. Bunun üzerine Yargıç, polise bunun tekrarlamamasını söyleyeceğini ifade edince Saddam, ''onlara söylemenizi değil, emretmenizi istiyorum. Siz bir Iraklısınız onlar işgalcidir” diyerek ilk yargılamada ortaya koyduğu ulusal onuru savunan lider imajını sürdürdü.

Öte yandan Saddam'ı savunan avukatlara, ABD'nin Adalet eski Bakanı Ramsey Clark , Katar'ın Adalet eski Bakanı Necib El Nuaymi ve Ürdünlü avukat İsam El Gazzavi de katıldılar. El Nuaymi mahkeme heyetine hitaben yaptığı konuşmada, mahkemenin meşruiyeti konusunu ilerleyen günlerde tekrar gündeme getireceklerini belirtti. Savunma heyetinin mahkeme başkanlığına gelecek oturumun üç ay sonrasına kadar ertelenmesini de içeren bazı yeni istekler sunduğu da öğrenildi.

Iraklılar Saddam ve yandaşlarının yargılanmasını ilgiyle takip ediyor. Bağdat’ın Tarihi El Zahavi kıraathanesinde toplananlar yargılamayı siyah beyaz bir televizyonun ekranından izledi. Ülkenin yarım asırlık geçmişine tanıklık eden bu mekanın müdavimlerinden 58 yaşındaki Mecit Haşim Saddam’ın yargılanmasının uzatılmamasından yana. Ona göre Saddam kesinlikle suçlu. Haşim, Cinayetlerin hepsinin Saddam’ın emri veya onayıyla işlendiğini düşünüyor. Musa Arif ise yargılamaların adil ve şeffaf olması için gereken çabanın harcanmasını istiyor. Arif mahkemenin ülke dışına taşınması düşüncesinin kesinlikle yanlış olduğunun altını çizerek Saddam ve yardımcılarının yargılanmasına Irak’ta devam edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Rızgar Muhammet başkanlığındaki özel mahkeme savunmanın son isteklerini değerlendirirken Irak 15 Aralıkta yapılacak parlamento seçimleri için gün sayıyor. Kabul gören genel yargıysa Saddam’ın yargılanması sürecinin sanılandan da uzun olacağı.

XS
SM
MD
LG