Erişilebilirlik

Anadolu Ateşi Amerika'yı Fethetti


Anadolu Ateşi, Amerika turnesine 2 Kasım’da Chicago’nun ünlü salonlarından The Chicago Theatre’da yaptığı gösteriyle başladı.

Grubun yöneticisi ve fikir babası Mustafa Erdoğan, Amerika turnesiyle ilgili şunları söyledi: "Anadolu Ateşi 2001 yılından bu yana, 32 ülkede 850’nin üzerinde gösteri yaptı. 2001 yılında Türkiye’deki çıkışında Amerika’yı hedeflediğini, özellikle Broadway’i hedeflediğini duyurmuştu Türk halkına ve Türk halkından da müthiş bir ilgi gördü. Aradan geçen zaman içerisinde bir tatsız olay oldu. 11 Eylül olayları döneminde biz buradaki önemli promoter’lardan biriyle anlaşmıştık, buraya gelmek üzereydik. O tatsız olaydan sonra biraz geciktik. Ardından dünyanın öteki taraflarında, özellikle Uzak Doğu ve Avrupa’dan gelen taleplere yanıt vermeye başladık ve Amerika’ya girişimizin en doğru zamanda, en doğru kişilerle olmasını hedefledik, onun içinde çok da fazla acele etmedik. Hem 850 gösterilik bir birikim, hem dünyanın en güzel ve en büyük sahnelerinde yapılan gösterilerin deneyimi, ardından da Amerika için hem iyi bir iş planı hem de doğru bir sanatsal konsept yakalamak istedik. Bütün bunları işte bu dönemde yakaladığımızı düşünüyoruz."

Chicago ve New York’taki gösteriler hakkında iddialı konuşan Mustafa Erdoğan, nihai hedef olarak Las Vegas’ı gösteriyor:

"Biz bu iki gösteriyi birer tanıtım gösterisi olarak algılıyoruz. Buraya Amerika’nın en önemli organizatörleri geliyorlar. Biraz sonra bu salonu dolduracaklar. Onlarla gösteriyi izledikten sonra, Las Vegas merkez, bir grubu oraya bırakıp diğer grubumuzla da geniş bir Amerika turnesi hedefliyoruz."

Gösteriyi izlemeye gelen Chicago başkonsolosu Naci Koru da duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Evet, çok mutluyuz. Aslında yıllardır böyle bir büyük bir grubun buraya gelmesi arzu ediliyordu, bugüne nasipmiş. Hem Türkler Chicago’da yaşayanlar, hem Amerikalılar çok mutluluk hissediyoruz bugün. Öyle zannediyorum ki kültürümüzün Amerika’daki tanıtımı için çok güzel bir araç olacak bu."

Anadolu’ya iz bırakan medeniyetlerin gözalıcı dansları ve müthiş sahne performasıyla Chicago’lulara unutulmaz bir gece yaşatan grup, izleyiciden de tam not aldı. Adının Ramiz Gandi olduğunu söyleyen Hindistanlı bir izleyici, gösteriyi çok enerjik ve güzel bulduğunu anlatıyor. Amerikalı bir genç çiftse tanıdıkları bir Türk arkadaşlarından grubun methini duyduklarını ve gösteriyi çok etkileyici bulduklarını söylüyor.

Nefes kesen gösterinin ardından konuştuğumuz grubun başdansçılarından Can Ocak, Anadolu Ateşi’nin farkını değişik medeniyetleri birleştiren lirik bir dans gösterisi olmasına bağlıyor: "Amerika bizim için bir çıtaydı. Şimdi o çıtanın ilk aşamasını geçtik. Hedefimiz çıtayı daha da yükseltmek her seferinde. Kalıcı olmayı düşünüyoruz, kalıcı olmayı istiyoruz burada."

Mustafa Erdoğan, o çıtayı çoktan koymuş bile: "Bu gösterilerin ardından hedef, Anadolu Ateşi’ni Türkiye gösteri sanatları tarihinde çıkmış ve buralara ulaşmış olan tek grubu, yani bu alanın milli takımını Amerika’da yerleşik hale getirmek ve diğer projeleri de burada yapmak: Anadolu Ateşi’nin İstanbul Dreams İstanbul Drums oyununu, Troya müzikalini de burada sahnelemeyi hedefliyoruz. Amacımız Türkiye kültürünü, dünyada ulaşılabilecek en üst çizgi ne ise, dünyadaki evrensel, enternasyonel müzikallerin yeri neyse oraya, yani layık olduğu yere yerleştirmek."

Amerika turnesinin ilk durağı Chicago’da sahne alan Anadolu Ateşi Türk ve Amerikalı izleyenlerle buluştu. Tarihi Chicago tiyatrosunu dolduran izleyiciler Anadolu Ateşi’nin izleyenlerle buluştu.

Anadolu Ateşi'nin Amerika turnesiyle ilgili görüntülü haberi sayfanın başındaki Real Audio bağlantısına tıklayarak izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG