Erişilebilirlik

Japonya Irak'ın Borçlarını Affedecek


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülkesinin Japonya’ya olan borçlarının affını sağladı ancak Irak’taki Japon biriliğinin görevi süresinin uzatılması konusunda söz alamadı.

Irak'ın güneyinde görev yapan Japon birliğinin görev süresi gelecek ay doluyor. Ülkesinin dünya güvenliğinde daha etkin rol oynamasını isteyen Başbakan Junichiro Koizumi, görev süresinin uzatılmasından yana. Ancak Japon kamuoyu, yardım ve inşaat projelerine destek sağlayan birliğin geri çekilmesini istiyor.

Resmi bir ziyaret için Tokyo’da bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Başbakanla yaptığı görüşmede, Irak halkının demokratik bir rejim kurabilmesi için yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi ve 600 askerin görev süresinin uzatılmasını istedi.

Zebari, görüşmeden sonra, Japonya'nın yardıma devam edeceği konusunda Başbakan'dan güvence aldığını söyledi. Hoşyar Zebari, Başbakanın yardımın niteliği konusunda ayrıntılı bilgi vermediği de belirtti. Zebari, daha önce Savunma Bakanı Fukuşiro Nukaga’yla yaptığı görüşmede de aynı talepleri dile getirdiği açıkladı.

Bakan, Japon askerlerinin ülkeden zamansız çekilmesinin teröristlere yanlış mesaj vereceğini söyledi ve devamla “Bu en çok düşmanlarımızın, Irak’ın battığını ve yabancı askerlerin kaçmaya başladığını ileri süren düşmanlarımızın işine yarar.” dedi. Tokyo hükümetin Japon birliğinin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili kararını önümüzde haftalarda vermesi bekleniyor.

Japonya, geçen ay, Hint okyanusunda görevli savaş gemilerinin bir yıl daha bölgede kalmasını kararlaştırmıştı. Japon gemileri, Afganistan’daki operasyonlara destek sağlayan Amerikan savaş gemilerinin ikmal işlerinde kullanılıyor.

Son anketlere göre Japonların neredeyse dörtte üçü Irak’taki birliklerin geri çekilmesini istiyor. Buna rağmen hükümetin birliğin görev süresini uzatacağı yolunda işaretler var.

Hoşyar Zebari Irak’ın Japonya’ya olan borçlarının silinmesi konusunda ise daha başarılı oldu. Japon hükümeti Irak’ın, Saddam Hüseyin rejimi sırasında oluşan 6 Milyar Dolarlık borcunun yüzde 90’ını sildi. Borcun yüzde 10'unun ise gelecek 23 yıl içinde ödenmesi kararlaştırıldı.

XS
SM
MD
LG